čtvrtek 27. června 2024

Franz a Žofie

 Připomínám to každý rok, atentát na následníka trůnu. 

Zítra tedy, ale to bude vysvěčení:-). 

Ne snad, že bych byla natolik krvelačná vůči Ferdinandově osobě, byť jeho vztah kupříkladu ke zvířatům vskutku není obdivuhodný, ale prostě mi to nedá.

Mě totiž baví Konopiště.

Procházky kolem rybníka, kde je malý pomníček Francimu a Sofii (po našem Žofii), kteří víceméně naplnili osud novodobých Romea a Julie.

Baví mě ta fantazijní představa nedávné minulosti, / vždyť co to je v dějinách sto dvacet let/ kdy zámek žil úplně jiným životním tempem. Tehdy to byl něčí domov, žila v něm rodina. Ještě fungovalo klasické v zámku a v podzámčí. Na zámku se večer svítilo, probíhal zde klasický rodinný  život. Nezhasila ho posední podvečerní prohlídka, kdy se zhasne, zamkne a státní zámek se ponoří do tiché tmy. Tehdy to bylo jinak.

A dokonce jsem ještě kdysi potkávala lidi, co pamatovali, jaké to bylo za císaře pána na zámku či kupříkladu v růžové zahradě. Pracovali i něho.

 Starý Ferdinand byla si pěkný morous, nebyl to zcela jistě oblíbený zaměstnavatel, ale na welbeeing v práci se tehdy nehledělo, a tak stěžejním faktem bylo to, že práci nabízel a platil. Navíc pořád někde cestoval, hlavně kvůli své patologické závislosti na lovu a zabíjení zvířat, takže na své poddané asi moc nedohlížel.

To paní Žofie byla bezesporu laskavější.

 Asi se tady protiklady přitahovaly, protože vztah jim fungoval. Ostatně, mnozí to známe buď z vlastní zkušenosti nebo ze svého okolí. Mrzutý a arogantní pán a vlídná žena. / i naopak to bývá, abych dodržela určitou korektnost, ale ta první varianta se mi zdá častější/.

Spolu ale tvořili dokonalý pár. Měli se rádi, navzdory všem. Žofie ho asi zkrotila, ovšem on se vedle ní zklidnil rád, jinak by ten vztah nevydržel.

O Ferdinandovi se vědělo, že /krom jiného/ nesnáší děti. Ale jen ty cizí, logicky. Ty svoje nadmíru miloval a také se jim nadstandardně věnoval. Opravdu je vychovával, trávil s nimi hodně času, učil je. Prostě, moderní otec.

A toto všechno 28. června 1914 skončilo. Z jeho potomků na Konopišti se stali sirotci. A to, jak se k nim zachovala politická reprezentace adorované první republiky, je jednou z republikových velkých ostud a lapsusů, které se ovšem nahlas moc neříkají. Nesouzní to se současným opěvováním Masarykovy republiky.

 Nicméně, 28.červen dosud stojí mnoha lidem za to, aby u pomníčku těchto dvou zamilovaných rodičů položili květinu či zapálili svíčku. Však oni dva ani zdaleka nemohli tušit, co se jim na romantickém společném výletě do Sarajeva přihodí. Ani že jejich násilná smrt vyvolá válku a vytvoří sirotky nejen z jejich vlastních dětí, ale i z mnoha miliónů dalších na celém světě. 





Žádné komentáře:

Okomentovat