středa 23. srpna 2023

Za vším hledej ženu

 Starý bonmot, který platí asi všude, jen v naší reálné politické scéně nikoliv. Nedávno jsem poslouchala rozhlasový pořad o prezidentkách v zemích, které tady namyšleně považujeme pořád trochu za rozvojové. Našlo se jich hodně, a už dlouhou dobu to tam tak funguje. Pořad končil matematickou výzvou, nechť si sami spočítáme prezidentky Spojených států Amerických😊.

Jala jsem se zajímavý matematický oříšek aplikovat i na země české, když k těm amíkům tak vzhlížíme. Celkem nečekaně je kopírujeme i v tomto.

 Že nejsem v tomto počítání či hledání sama je mi jasné, nicméně objevila jsem na sociálních sítích aktivitu, která se tomu věnuje mnohem více. Hledá ženu.

Asi objevuji Ameriku, jde jistě o známou stránku, ale pro mě byla nová, potěšující a pobavila. V prvním plánu. Ve druhém to beru jako určité memento, protože ta česká patriarchální společnost je fakt neprůstřelná. A zjevně s tím nejde nic moc dělat, když se nikdo nepozastaví kupříkladu nad titulkem, že se sešli zástupci ženských olympijských sportů. A pod tím fotografie plná mužů, kteří rokovali, jak to tedy s tím ženským sportem je. 

Podobné záběry nacházíme třeba u ministerstva školství. Školy jsou plné učitelek, ministerstvo samí muži😊.  

Totéž je ve vedení České televize, rozhlasu… 

Pobavil mě snímek z Prahy, kde se samí muži fotili u Holky😊. Jde o most z Holešovic do Karlína, tedy zkráceně Holka, který se mnoho let budoval a slavností záběr na stříhání pásky u Holky je plný samých mužů. Žena zjevně v pražské politice není žádná. 

A nejde jen o politiku, samozřejmě. Často marně hledám ve veřejném prostoru historičky, lékařky či spisovatelky. Tedy, ne, že by neexistovaly. Jsou. V některých oborech je jich víc, než mužů. Lékařky, učitelky, spisovatelky... 

Nicméně, když jde do tuhého, tak na špičkových místech vidíme muže. Do televizní diskuse o ženských problémech pozvou muže. V debatě o historii není většinou žádná historička. „Ženská“ literatura bývá označována za téměř červenou knihovnu, zatímco „mužská“ řeší ta závažná témata. Do debaty na literaturou pak pozvou několik spisovatelů, jako by ženy autorky neexistovaly.  

Pravda, není to stoprocentní, na lokální úrovni se to výrazně lepší, krůček za krokem. Jen na místech nejvyšších či ve veřejnoprávní televizi třeba, tam stále bují patriarchát ve velkém….

A když chcete za vším hledat ženu, pak asi víc v zákulisí... Ale kupříkladu na prezidentku si asi fakt ještě netroufáme…. Nedozráli jsme!!!

Obrázky jsem si vypůjčila ze sociálních sítí, z FB, kde má stránka Najdi ženu nejen velkou sledovanost, ale plno zajímavých postřehů. Podívejte….










 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat