pátek 4. srpna 2023

Neobjasněná vražda

Takový historický pomníček středověkých kriminalistů je vražda Václava III. v srpnu 1306 v Olomouci. Je to vymření Přemyslovců po meči a dodnes se neví, kdo to udělal. Potencionálních podezřelých je poměrně hodně, leč skutečný pachatel stále neznámý.  Je víc než jisté, že jeho jméno se nikdy nedozvíme, je to taková záhada,  řekla bych, že poměrně dráždivá. Nejasnost je vždycky lákavá, kdo to asi byl? 

Nicméně, výsledek byl takový, že onen horký srpnový čtvrtek roku 1306 vstoupil do učebnic dějepisu jako den vyvraždění Přemyslovců a jejich vymření po meči. 

Linie po přeslici v našich dějinách většinou nikoho moc nezajímá, žili jsme, a vlastně dost ještě žijeme, v hodně patriarchální společnosti. Že by na trůn tehdy nastoupila jako plnohodnotná královna jedna z Václavových sester, nikoho ani nenapadlo. Leda jako manželka, což vyzkoušely obě, aby se nakonec do dějin zapsala Eliška. Jako žena panovníka z nové dynastie a matka slavného Karla.  Přitom ona sama měla takový potenciál, že kdyby vládla sama, určitě by to zvládla.  S tím se ale tehdy vůbec nepočítalo. Ostatně, první ženou, které se to u nás povedlo, byla až o čtyři sta padesát let později Marie Terezie a i ona byla vlastně první i poslední. 

A kdybychom šli do detailů, tak oni vlastně Přemyslovci tehdy vymřeli po té legitimní linii. Ještě tu byla linie nemanželských potomků, která se držela až do šestnáctého století. Posledním Přemyslovcem tak byl Valentin Hrbatý. Nad jeho hrobem pak rituálně zlomili meč, jakože rod opravdu definitivně vymřel po meči. Do učebnic dějepisu to ale už nedoputovalo:-)

A teď je takovou veřejnou anomálii zajímavý zvyk dohledávat u amerických prezidentů přemyslovské předky. Již několikrát jsem podobný text četla, což působí dost úsměvně, hlavně proto, že vždycky nějakou linii najdou.  Prostě když se chce, vytvoří se úplně všechno. I rodokmen Přemyslovců. 

Nicméně, dnešek je právě díky jim historicky zajímavým dnem.  Jak pro historiky, tak pro kriminalisty. A vlastně hlavně pro genealogy:-)






Žádné komentáře:

Okomentovat