pátek 25. srpna 2023

Byli jste někdy ve sborovně?

 

   Známe z filmů, spíš tedy z těch pro pamětníky, jak děti nesměle ťukají na dveře sborovny

a pak nesměle vstupují do zapovězeného světa. I pro jejich rodiče je to často jiný vesmír, jít do školy do sborovny.

Ani takoví Plhové, kteří přijdou upozornit, že už je čas, pane učiteli, asi také nechodí do sborovny běžně. Často je tedy ona školní místnost zahalena určitým tajemstvím.

 Ovšem kdybychom po vzoru seriálu Arabela mohli jako moucha vletět do sborovny

a sledovat její každodenní cvrkot, asi bychom se většinou docela smáli. Nebo docela divili.

Je to srovnatelné s přestávkou v osmé bé. Dost chaos, křik, hluk, dohánění restů, nesplněných úkolů od vedení, neopravených sešitů, hlasitých telefonátů, brouzdání po netu. Ti, co nejvíc nadávají na děti, že věčně zírají do mobilu, se od něj většinou celou přestávku neodtrhnou.

Ti, co nadávají na hluk, nejvíc řvou. A na stolech některých učitelů se rozhodně nedá demonstrovat slovo pořádek.

Ještě „lepší“ je to o poradě. Kantoři se trousí ještě dlouho po začátku. Kdyby měli být sankcionováni za pozdní příchody, jako bývají děti, zřejmě by stupnice známek z chování nestačila. Když už se konečně začne, po chvíli vypukne nepozornost, šeptání a sdělování dojmů. Někteří se plynně infiltrují do virtuálního světa a surfují si po netu, jiní nenápadně opravují písemky, další komunikují přes různé sociální sítě.

Určitá skupina lidí si najednou vzpomene, že chce na wc, tak plynule odchází a přichází.

 Jiní si sem tam odskočí uvařit kafe, další mají potřebu jíst a u toho nejlépe mlátit lžící nebo vidličkou do talíře. Sem tam se někdo zapojí do debaty, pak chytne svoji myšlenku a díky sebepotřebě se poslouchat rychle sděluje svoje postřehy, daleko od meritu věci. Začne překřikování.

Pak uběhne další čas a začne nenápadné pokukování po hodinkách, posléze začnou první jedinci odcházet z neodkladných důvodů. Hned na chodbě si zanadávají, že to bylo pekelně dlouhé, nic se nevyřešilo, pár kolegů označí zvířecími jmény. Někteří si hned na chodníku zapálí, jiní se odkráčí uklidnit do nejbližší hospody. Jiní samozřejmě jedou domů, ale i mezi nimi jsou naštvaní. Ti, co přišli včas a čekali na opozdilce, ti, kteří mají pocit, že se nic nevyřešilo či že se jejich časem plýtvá, protože se to celé prokecalo o ničem a oni nemají přípravy na zítra. Odjíždějí s myšlenkou, že tedy zítra přijdou dřív, aby to v klidu sborovny dohonili.

Jenže se tam sejde takových jedinců víc, den začíná pokecem u kávovaru a pozvolně se trousí kolegové, ti hluční, agresivní, apatičtí, lhostejní, mobilní, unavení, naštvaní…..

Úplně stejně jako děti....



 

Žádné komentáře:

Okomentovat