pátek 26. října 2018

Týden republiky

Tak lze, bez nadsázky, nazvat tento týden v naší škole. A nejen v naší škole, samozřejmě. Stoleté výročí všude, kam pohlédneš. My se jen s radostí připojujeme. V pondělí beseda s docentem Šebkem (na podruhé už to vyšlo, uf), exkurze na výstavu o České státnosti, a ve finále Den republiky. Učíme v dobových kostýmech, děti se také daly přemluvit a mnozí v dobovém oblečení přišly. Den začínáme dobovou hymnou U Fidlovačky, pokračuje setkáním s Karlem Hašlerem, pak přicházejí Voskovec s Werichem na svou forbínu. Kdo radši výtvarné umění, může se seznámit s Fillou, Sekorou či Toyen. Šikovní malíři z řad starších studentů předvádějí uhlokresbu známých prvorepublikových osobností, nejčastěji samozřejmě Masaryka, ten se kreslí nejlépe.
Vystavujeme dobové předměty. Píšeme na tabulky a křídou. Interaktivní tabule dnes odpočívají. Nebo slouží jako filmové plátno- ve třídách běží filmové smyčky zachycující známé i méně známé okamžiky z doby před sto lety. Tělocvik vedou Sokolové.
 O přestávkách děvčata prodávají v koloniálu a hokynářství prvorepublikové dobroty, které samy vyrobily.
Učíme se dnes ve všech předmětech jen o první republice, jak se počítalo, vařilo, cestovalo, filmovalo, tancovalo, zpívalo i pracovalo.
Tak snad si z toho něco zapamatují a odnesou…..

















Žádné komentáře:

Okomentovat