pondělí 19. února 2018

Do první třídy

Už dlouho jsme doma nikoho nevypravovali, tudíž je mi problematika přijetí do prvních tříd poněkud vzdálená. Předpokládala jsem starou dobrou klasiku, vyberu si školu, dojdu s dítětem k zápisu, ten trvá cca čtvrt hodiny, maximálně půl, a jde se domů. A v září do školy. Vyberu si logicky školu, kterou chci, to je, předpokládám, již porevoluční samozřejmost.
Ó, jak naivní představy to mám. Účastnila jsem se nedávno jako pasivní posluchač dialogu matek několika budoucích prvňáčků a to jsem tedy valila oči. Nic si dávno nevyberu, svoboda ve výběru školy kdysi dávno zmizela v propadlišti času. Systémem vládnou spádové školy, a tedy aktuálním hitem je trvalé bydliště. Tudíž se děti, co chtějí být školou povinné, v jakési škole, která si nese pečeť školy kvalitní, houfně stěhují k příbuzným méně či více vzdáleným, ba i nepříbuzní nabízejí svoje adresy k trvalému pobytu. Když už trvalou adresu pro potomka máte, rozhodně nemáte vyhráno. Do úvahy přichází možnost, že stále bude hodně dětí. Škola tedy neotevře dvě třídy, jak by se dalo čekat. Buď by tím přišla o svou exkluzivitu, nebo jí to nějaký nadřízený (zde nevím, zda město či ministerstvo) prostě nedovolí. V takovém případě se losuje. Kdo není vylosován, šup šup do jiné školy. Anabáze se změnou bydliště byla tedy zbytečná.
Pak je tu zápis samotný. Mnohde se už ani zápis nenazývá, jde o přijímací zkoušky do první třídy. Trvají prý hodinu i déle…
No, nechápala jsem. Ale asi tomu tak je, nevím, proč by si ony matky vymýšlely. Já si naopak domýšlím důsledky. Toho stresu pro ty děti. Proč nemůžou docela normálně do první třídy….?

Asi někde i mohou, předpokládám, že ilustruji trochu výjimečný případ, leč případ existující. A pak mě napadá. Jak je možné, že malé, nezletilé dítě, může mít jinou adresu než rodiče? Nebydlí ani s jedním z rodičů, aby se dostalo do jakési obskurní první třídy? Nechápu. Ale zjevně jde o tak běžné praktiky, že se nad nimi nikdo nepozastavuje. Jen já. Jsem zvědavá, za tři roky, až bude aktuální první třída pro Haničku? Třeba také takhle zblbneme….:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat