středa 15. ledna 2014

Stanislav Motl

  Ode dneška za dva týdny máme v Dadapu Stanislava Motla a jeho přednášku odrážející se od Mraků nad Barrandovem. To ovšem neznamená, že nemůže přijít na přetřes i jiné téma, třeba ostatní jeho knihy, ať už se chcete ptát: Kam zmizel zlatý poklad republiky? nebo vyzývavě Kdo vlastně prohrál válku? Mnohé jistě zajímá, jak to měla Lída Baarová s Goebbelsem či kdo byl Svědek z cely smrti? Zajímavé mohou být pro vás i Cesty za oponu času nebo mysteriózní Svědek času. Na přetřes mohou přijít i Oběti a jejich vrazi či nejnovější Děti Antonína Kaliny. Takže pole působnosti, dotazů či jen napjatého naslouchání je tedy opravdu takřka nekonečné.  Stanislav Motl je tedy naší nejbližší výzvou, či li první letošní přednáškou. Ale máme již naplánováno dál, mnozí hosté dokonce přijdou i dík našim pravidelným návštěvníkům, kteří nám  velmi laskavě prestižní přednášející domluvili.  Tímto velké díky.
Takže kdo přijde? Nabízí se, že možná přijde i kouzelník, ovšem my raději chceme bez toho možná J. Takže na únor jsme pozvali Jaroslava Šebka, se kterým opravdu možná přijde i kouzelník. Kdo, to zatím nechceme avizovat, neb je to značně nejisté, o to víc napínavé. Ale bylo by to pěkné, mít i takového hosta. Každopádně, docent Jaroslav Šebek má na únor připravené téma velmi aktuální, a tím je zcela logicky Únor. Samozřejmě „vítězný“J, takže chceme proniknout do zákulisí a zamyslet se nad tím, zda podobné (či jiné) nebezpečí (ne)hrozí i dnes.  V březnu se připravíme na dubnové čarodějnice, takže březnové téma, které povede PhDr.Petr Kreuz,(oceněný Rakouským čestným křížem za vědu a umění!) se bude věnovat čarodějnickým procesům v Čechách (i jinde.) A možná budeme překvapeni, jak to s těmi čarodějnicemi bylo. A je.  Třeba i tomu, že pronásledování čarodějnic lze i nyní vnímat jako fenomén současnosti i určité globální riziko. Nu, poslední středu v březnu si můžete přijít poslechnout. A nebojte se, u nás se neupaluje.

Další přednášející, který se uvolil u nás přednášet, je Mgr. Pavel Suk a jeho téma je propaganda. Fašistická, komunistická a možná i ta současná. Možná budeme překvapeni, na koho všechno v propagandistických filmech narazíme.  
Chceme ještě diskutovat s Viktorínem Šulcem nad Panoptikem sexuálních vražd a rády bychom nalákaly i kunsthistoriky. O baroku se již rýsuje dohoda s Martinem Krummholzem, který již takřka přislíbil. A ještě bychom chtěly erotiku v obrazech devatenáctého století, téma jak dělané na květen. 
Takže výběr a nabídka je zde k dispozici a je jen na našich potencionálních posluchačích (tedy na Vás), zda si něco zatrhnete ve svém diáři. Leden- poslední středa v měsíci, tedy 29. ledna. Únor nám zkracují jarní prázdniny, takže vítězný únor s překvapením J bude již 19. února.  Čarodějnice dorazí 26. března, a pokud mě ten den neupálí, pak sdělím i další data, neb ze školy vím, že víc jak tři letopočty si nikdo nezapamatuje. J
Pokud ale někomu křivdím, tak pro jistotu: 30. dubna, 28. května a 25. června
       A pak už hurá do letních radovánek. Hezká vize uprostřed ledna, že? J

2 komentáře:

  1. Teda klobouk dolů, zajímaví lidé i témata.

    OdpovědětVymazat
  2. S. Motla mám moc ráda a jak to jen jde poslouchám jeho pořady na ČR 2.Tohle jsou momenty, kdy lituji, že nebydlím v Praze:-(

    OdpovědětVymazat