neděle 12. ledna 2014

Kdo je tady ředitel?

 Tak tato sugestivní otázka by zcela klidně mohla znít i u nás ve škole, čímž by se ovšem můj text změnil na pracovní, což rozhodně nemám v úmyslu.  
  „Kdo je tady ředitel?“ je převážně vyprodané představení ve Švandově divadle. A že získat lístky není zas tak úplně jednoduché mohu opravdu potvrdit, protože se pokouším již pěkně dlouho. Ještě že existuje myšlenka o vzájemném obdarovávání seJ, takže nakonec se zadařilo a sobotní večer mohl být ve znamení hledání ředitele. Pravda, jméno autora Lars von Trier, evokuje spíš hlubokomyslnou depresi, leč v tomto případě tomu tak rozhodně není.  Původní film byl na divadelní jeviště převeden báječně, podle mého názoru tedy J.
   Michal Dlouhý v hlavní roli je přímo famózní. Pověst, která představení předcházela (a způsobuje jeho beznadějnou vyprodanost) tedy rozhodně nelhala. Hra, ač tedy dost dlouhá, pobaví, rozchechtá, ale nutí i zamyšlení. Obsah asi nelze prozrazovat, jen v kostce, že se opravdu hledá ředitel, protože ten skutečný se na zapřenou pohybuje mezi svými zaměstnanci a najednou potřebuje pro jednání s kupcem ředitele skutečného, tedy sebe. Ovšem nechce vystoupit z ilegality, tak se hledá fiktivní ředitel. A střetnutí té fiktivní a skutečné reality je klasicky zdrojem mnoha veselých zápletek. Bravurně zahraných a dotažených do dokonalé pointy.  Takový koktejl reality, fikce, erotiky, dobrého humoru. Dlouho jsem se v divadle tak nepobavila. Že je Michal Dlouhý v hlavní roli výborný jsem již zmínila,ale skvěle hrají i všichni ostatní. Nad některými akrobatickými či mimickými výkony jsem skutečně žasla. 
   Pro mě tedy skvělý začátek letošní divadelní sezóny.
                                                               
                                                         obrázek je ze stránek Švandova divadla

Žádné komentáře:

Okomentovat