úterý 14. ledna 2014

Šnek nebo Beruschka?

   Pochopit výtvarné umění může být pro nepoučeného konzumenta dost obtížné. Zejména, když postáváte v galerii před bílým plátnem, kde je v prostoru zaznamenáno několik teček, což má údajně strašně hluboký podtext a význam.  Pokud člověk nerozumí, bývá většinou konfrontován s rolí uměleckého analfabeta, kulturního barbara či člověka bez fantazie. To jsme asi zažili všichni, stejně jako úžas nad astronomickými částkami, za které se některé abstraktní malby vydražily. Vždycky si tak říkám, zda ten investor (protože investovat do obrazů je současný trend zhodnocení peněz, kam se hrabe zlatoJ), opravdu ten obraz za desítky miliónů ocení, líbí se mu a odhalil jeho poselství, či zda jde jen o snobskou, případně opravdu jen ryze účelovou záležitost. Jde ovšem z mé strany pouze o řečnickou otázku, stejně jako o povzdechnutí nad těmi osudy malířů, kteří za svého života neměli na chleba, a dneska vlastnit jejich obraz znamená být za vodou pro několik generací J.     Jakoby podmínkou pro to, být úspěšným malířem a či výtvarníkem, znamenalo umřít v chudobě. A pokud možno ještě jako mladýJ. Na druhé straně, i dnešek nabízí poznání, že tomu tak není. Takový David Černý je zcela jistě jméno známé a rozhodně také nebude komerčně nezajímavé. 
   Stejně tak hlavní postava mého výtvarného příspěvku je člověk živý, šikovný a úspěšný. Jde o Jana Martínka, jehož umělecké jméno zní Joachym Beruschka. Jak již jsem avizovala, jeho grafika bude patrně k dispozici i na křtu mé knihy. Navíc mám tu čest, že jeho reprodukce zdobí obálku mojí čtvrté knihy, což mě velmi těší. A proto o něm píši.
 Chcete-li vidět více jeho obrazů, nejlépe asi bylo navštívit Chodovskou tvrz, která sama o sobě má obrovskou atmosféru a mnohdy tolik hledaného génia locci. Magické obrazy Beruschkovy se zde dobře vyjímaly, ale vyjímají se v každém jiném výstavním prostoru.
   On sám po studiu v Londýně žije v Čechách. Lépe by asi bylo říci, ve svých cestovatelských přestávkách žije v Čechách. A tady pak tvoří a vystavuje.  Krom toho píše, skládá hudbu i hraje. Tedy, zcela jistě  renesanční člověk.  Člověk, který chtěl být šnekem a stal se beruschkouJ. A jeho obrazy jsou působivé, magické a krásné. Z mého úhlu pohledu zcela jistě. A navíc mu i rozumím (jeho obrazům, myslím), alespoň trochu A i to je hezké, nejen to, že ho budu mít na obálce knihy.J


1 komentář: