čtvrtek 23. ledna 2014

Počtvrté!!!

   Říká se, že nevstoupíš dvakrát do téže řeky. Pokouším se toto tvrzení vyvrátit tím, že se snažím vstoupit počtvrté!
  Právě vyšla moje čtvrtá kniha,23.ledna 2014. Už reálně, mám ji v ruce, fikce se mění v realitu.
    Zase jde o sbírku fejetonů, jak v Třídní knížce, tentokrát ovšem fejetonků historických.  Kniha nese název Nic nového pod sluncem a její hlavní ambicí je pobavit a přesvědčit své čtenáře o tom, že historie není snůška nudných dat a mrtvých faktů, ale jde o živý
a dramatický příběh, který má co říct i nám.
   V této sbírce 31 fejetonů mapuji českou historii od Cyrila a Metoděje až po „starého Procházku“ císaře Františka Josefa I. Jde tady o českou cestu proti proudu času, putování nepříliš vážné, byť místy seriózní. Potkáme se na ní s osobnostmi důvěrně známými z hodin školního dějepisu, ale i s figurkami osobitými, tajemnými či prostě jen méně slavnými. Cesta má být cíl, proto na naší vycházce do časů dávno minulých budeme oprašovat zasuté vědomosti, objevovat nové souvislosti a potvrzovat si, že všechno už tady vlastně bylo, takže ani nyní neprožíváme nic nového pod sluncem.

    Co kdyby Cyril a Metoděj zabloudili a došli úplně jinam než na Moravu? Donutila česká princezna Doubravka Poláky k přijetí křtu tím, že odmítala sdílet lože se svým manželem Měškem? Byla císařovna Sissi skutečně první anorektičkou a bulimičkou? Proč máme Rudolfa II., když nikdo nezná toho prvního? Byli někteří čeští králové bigamisté? Nebo naopak mezi nimi byli i gayové? Byl Palacký v době národního obrození chodící Wikipedie? Byl Tyrš vyrovnaný duševně i tělesně? A co zavinila hysterie Amálie Mánesové? Mělo 19. století také svá zlatá šedesátá?

     Otázek je velmi mnoho a podobné další si můžeme klást a zároveň na ně hledat odpovědi právě v této sbírce historických fejetonů.
    Knížka plná příběhů z dob dávných i nedávných si proto klade za cíl zlepšit pověst české školní historie, přesvědčit okolí, že dějepis opravdu nejsou jen data a nudný výpis událostí, ale že jde o příběhy s nečekaným dobrodružstvím, vášní, tajemstvím i napětím. A přitom si jen potvrdíte, že vše už tady jednou bylo, tedy nic nového pod sluncem.
Takže čtvrtá kniha je na světě. Teď ji jen pokřtít, což se stane, jak již dobře víte, 30. ledna na Letné v Záletné sově.  A jak je to s tím čtvrtým vstupem do jedné řeky, o tom zase příště J.




3 komentáře:

  1. Gratuluji!!! Nevíte zda, je k mání ve všech knihkupectvích? Je nutno na křest rezervace?

    OdpovědětVymazat
  2. V prvé řadě moc gratuluju ke čtvrté knize!
    A přiznám se, že mě opravdu zaujala. O nenudnosti dějepisu mě sice nikdo nemusí přesvědčovat, ale o to bych si ji přečetla raději. Uvidíme, co mi od maturity z dějáku před pěti lety zůstalo v hlavě :-)
    Bude knížka k sehnání běžně v knihkupectví?

    OdpovědětVymazat
  3. Velmi pěkně děkuji za Vaše gratulace. Předpokládám, že tak do týdne, respektive dvou, bude kniha běžně k dostání. Zatím si ji vzal Kosmas a začíná koloběh distribuce, který chvíli trvá.
    A na křest není třeba rezervace, kdo přijde, bude vítán:-) Záletná sova na Letné a já se těšíme:-)

    OdpovědětVymazat