úterý 26. listopadu 2013

Projektová výuka

 Tento týden ve škole je jiný. Programově ho celý věnujeme projektové výuce. Zmizel rozvrh, zvonění, děti jsou napříč ročníky rozděleny do skupin a věnují se jednotlivým vybraným tématům. Těm, která je zajímají a baví.  Rozpitvávají je do detailů, bádají nad nimi, zpracovávají do nějakého smysluplného výsledku, který ve finále celého týdne odprezentují před celou školou. V lepším případě i před rodičovskou veřejností, žel, mnozí rodiče se na výsledky práce svých dětí podívat nepřijdou. Není čas. 
A kdyby jen to. Někteří dokonce považují tuto formu výuky za takřka nelegálníJ. Prostě, jak není výuka svázána pravidelnými hodinami s periodicky se střídajícími předměty, berou to, jako že se nic nedělá. A tak k tomu i přistupují, raději nechají děťátko doma. "Vždyť stejně neučíte", zněl neprůstřelný argument jedné maminky, která podobně uvolňovala potomka pravidelně. Nemá smysl se hádat, to už po těch letech vím. Stejně jako vím, že i když připravíte sebelepší projekt, nikdy není jasné, zda dorazí všichni. Přeci jen, ten rytmus pevného rozvrhu je i dnes pro mnohé nezpochybnitelnou mantrou.
   Ale ti druzí si to zase velmi užívají. Mohou dané téma rozebrat na molekuly. Ze všech možných úhlů pohledu. 
Moji mladí historici budou tentokrát se mnou válčit. Zkusí sami přijít na to, proč máme ve všech vesnicích a městečkách pomníky se jmény padlých? Kde a proč padli? A nebyl mezi nimi i někdo z našich dávných předků? 
Prostě, pořád dokola. A do detailů.V souvislostech. S těmi, které to baví a zajímá, to bude stejně zajímavé a vzrušující, jako pro chemiky týden pokusů či jazykáře práce s literaturou, na kterou by v pevném rozvrhu nezbyl čas.
   Mám ráda tento týden, opakuje se u nás každý rok. Jsem zvědavá, co letos přinese a co vybádáme.  Vlastně vyprojektujeme, neb výsledkem bude náš společný projektJ

3 komentáře:

  1. To by mě hodně zajímalo vidět! Jsou nějaké výsledky také pro nerodičovskou "veřejnost"? (Ale jednak vím, že proces je mnohdy lepší než prezentovatelné výsledky, jednak tuším konec vaší akce v pátek dopoledne, kdy stejně nemůžu, i kdybyste cizího člověka dívat nechali :( ). Každopádně hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  2. Máte takřka ve všem pravdu:-) Proces je většinou výrazně lepší než prezentované výsledky a konec bývá v pátek dopoledne.
    Jenže, letos, první experiment:-)
    Prezentace bude až v sobotu odpoledne, spojena s něčím, co lze nazvat začátek adventu či nějaké obdobné setkání učitelské, rodičovské a i nerodičovské veřejnosti. Od dvou odpoledne. Takže vidět lze, cizího návštěvníka rádi necháme dívat.
    A jinak, já si to tady přes fotky a a povídání ještě i odprezentuji sama.
    Takže, přijít můžete, samozřejmě:-). Pokud ne, pak to uvidíte tady. A děkuji za přání. Hezký den. ,

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, děkuji za informace. Nechám to asi na momentální náladě, času a všem ostatním v sobotním odpoledni, když nepřijdu "tam", podívám se tady :).

    OdpovědětVymazat