sobota 30. listopadu 2013

Ignoruji Vánoce

  Tyto Vánoce hodlám ignorovat. Vánoce jsou pro malé děti. V dospělosti či s pubertálními výrostky ztrácejí význam.  Člověk jen podléhá reklamě a tlaku všudypřítomných tklivých koled a melodií. Většinou už od října, ale s nastupujícím adventem nátlak nabývá na intenzitě. Tím se umocňuje rozpoložení, které umí vybudit i výčitky svědomí.  Jde přeci o svátky klidu, musíme se k této bohulibé sváteční myšlence aktivně připojit.....
Nemusíme.
   Trochu potíž je, když se podobný názor pokoušíte vysvětlit svému okolí.  Zvyk je prostě železná košile a všichni najednou ten stromeček rohlíčky chtějí, bez ohledu na věk.
    Na druhou stranu, lze k tomu přistupovat i pragmaticky a nevysvětlovat nikomu nic. Ono se časem ukáže, že to vlastně vyjde nastejno.
 Advent asi vydržíme. Ono vycestovat někam na celý měsíc není zas tak jednoduché. Minimálně z ekonomického hlediska. I když v přepočtu vánočních financí, nervových vypětí, ztráty klidu
i soukromí, jde patrně o pakatel, což se ovšem správci rodinné pokladny poměrně špatně vysvětluje.
   Na dobrovolný exil tak připadá až hektický závěr prosince. Nejlépe by se nabízel výlet někam do teplých krajů, ale musím přiznat, že vydržím i zimu, jen někde v izolaci. Ticho, klid, kniha, relaxace.
Tím v podstatě paradoxně naplníme skutečný význam vánočních svátků, a totiž být někde v klidu a v pohodě a sami. Bez jídla, které se nadprodukuje v nepřijatelném množství, bez dárků, které nikdo nepotřebuje, bez pohádek, které všichni známe, bez návštěv, které nikdo nechce vidět…..
   Konec roku tak projde bez viditelné újmy na zdraví, hlavně tedy duševním. A v neposlední řadě i bez újmy na peněžence, protože nic nadměrného nepotřebujete. Začátek nového roku tedy začne jako obyčejný všední týden.
   Tak to vidím já, naprosto ideální vánoční stav. Ale když to předestírám doma, trochu to vypadá, že by uvítali nějaké výjimky. Minimálně ty vanilkové rohlíčky. Tak nevím, zda uniknout sama nebo se podřídit. A jsem zase na začátku vánočního šílenství…
Vánoce hodlám ignorovat,ale je tam pořád to vyzývavé slůvko hodlámJ




3 komentáře:

  1. Mám stejné přání, ale nakonec něco málo z vánočních tradic udělám. Jak přibývají roky, tak si říkám, kolikrát se ještě všichni ve stejném počtu sejdeme. Musím se přiznat, že se mi daří ignorovat Silvestr - to si jdu klidně lehnout a půlnoc prospím, tedy pokud mě nevzbudí rachejtle z okolních oslav. Hezký víkend. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, ten vánoční (ne)klid je všudepřítomný. I my už máme napečíno, přes každoroční proklamace, že letos už opravdu péct nebudeme. :)
    Přeji hezký začátek adventu a co nejméně petard. U nás už omladina s vervou bouchá celý týden.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se konečně letos ohledně Vánoc splnil sen - jsem po operaci, takže se nemůžu účastnit předvánočního vyšilování, a z postele jen tak po očku šibalsky pokukuju, jak to letos s Vánocema dopadne.. :D Zřejmě mám ale smůlu, protože manžel je silný tradicionalista, a tak už stačil nakoupit dárky pro celou rodinu a určitě mi je dá těsně před Vánocema aspoň zabalit. :) Teď čekám, kdy mne vyžene z provizorního ležení v kuchyni zpátky do patra v ložnici (zatím jsem nemohla moc do schodů) a pustí se do pečení cukroí :))

    OdpovědětVymazat