úterý 28. května 2013

Filmování

Zkusili jste si někdy představit historickou postavu? Například Kleopatru? Také se vám vybaví Elizabeth Taylor? 
Nebo Ema Destinnová jen jako Božidara Turzonovová?
  Učinili jsme obdobný pokus nedávno při diskusi o historii ve filmu, když jsme debatovali o husitské trilogii Otakara Vávry. I přes její ideologické zabarvení jsme se shodli, že mnozí stále vidí husitské války filmovým pohledem této pradávné ságy.
Hledali jsme dále. Jako první mi na mysli vytanul Habermannův mlýn, který nedávno rozvířil stojaté vody zájmu o historii. Jak snadné je při filmařském mistrovství přesvědčit národ, že tomu bylo skutečně a právě tak.  A zafixovat určité povědomí o událostech a osobnostech doby.
   Další bod naší debaty vytvořily dokumenty. Je dokument vskutku autentický nebo je to jen další forma mystifikace, poněkud sofistikovanější než hraný film? Stačí vzpomenout slavného Ejzenštejna a jeho „Deset dnů, které otřásly světem“, jež vytvářely autentickou iluzi ruské revoluce, ač film vznikl deset let poté. Vyvrátit představu, že tomu tak nebylo, se ani nikdo nepokoušel.
    Ale abych nelovila jen v hlubokých vodách vzdálené minulosti.  Ze současnějších a hlavně českých filmů padla kosa na kámen třeba i u slavného Atentátu, zachycující likvidaci kata českého národa Heydricha.  I on si údajně pohrává s mystifikací.
Samozřejmě, že nám brzy došlo, jakou fikcí se zabýváme. Nelze od filmu chtít historickou věrohodnost. Ale zase na druhou stranu je film velmi silné médium a veřejné mínění a představivost ovlivňuje mnohem víc, než si jeden troufá pomyslet.
Proto jsme se rozhodli oslovit odborníka na slovo vzatého, tedy filmaře, který vystudoval i historii a má k našim představám co říct.
Není vyloučeno, že i mezi čtenáři této anotace je někdo, kdo si Karla IV. představuje jen jako Vlastimila Brodského z Noci na Karlštejně a o druhé světové válce ví nejvíc právě díky válečným filmům.
 A takových stereotypů, mýtů či faktů lze jistě napočítat desítky.
Ostatně, kdo by se chtěl dozvědět více, nechť přijde ve  zítra  do hudební kavárny Dadap ve Vysočanech. V 19 hodin začínáme na dané téma diskutovat s panem režisérem Miloslavem Kučerou. Zájemci jsou vítání a srdečně zváni.
Odkazy na kavárnu zde:
A anotace byla psána pro www.prazanda.cz
Čím víc lidí ví, tím líp. Doufám...

Žádné komentáře:

Okomentovat