pátek 17. května 2013

Chytrost nejsou žádné čáry

Říkávalo se kdysi v pohádkové nadsázce a dnes to v podstatě platí také. S tím rozdílem,že chytré už nemáme děti,ale mobily. Mít chytrý mobil je mezi mládeží školou povinnou samozřejmě in, rozhodně mnohem víc in než být chytrý sám. To se naopak moc nenosí, nese to s sebou nálepku šprta či někoho, kdo si vše potřebné neumí najít na netu,což je heslo dne.
Napadla mě tato smutná analogie při sledování našich nejmenších studentů, kteří mnohdy mají problém vytvořit smysluplnou větu, pochopit smysl napsaného textu a o nějakém vlastním přemýšlení ani nemluvě.  
Ale s telefonem problém nemají, často to až vypadá,že jsou k němu přirostlí. Máme školu, kde se o přestávce děti mohu proskočit na dvorku, jenže převážná většina z nich rovnou se zvoněním sahá po mobilu, zapíná ho a s očima přisátýma na display přestává vnímat svět. Skoro bych řekla, že se dá mluvit o počínající závislosti. Vysvětlovat jim škodlivost podobného počínání rovná se nošení dříví do lesa. Pravda, vypadá to až komicky, ta jejich  symbióza, kdyby to ve skutečnosti nebylo spíš smutné.
 Že trendem doby je spíš chytrý mobil a ne chytré dítě.

Žádné komentáře:

Okomentovat