čtvrtek 27. října 2011

Láska k vlasti

Vlastenectví je v našich zeměpisných podmínkách jednak trochu archaismus, a druhak i trochu oxymorón.  Proč tomu tak je, asi všichni víme, jen kluci nahoře jako by to  nějak nechtěli přiznat. Zřejmě blížící se státní svátek, kdy slavíme něco, co už dávno neexistujeL, vyprovokoval myslitele z ministerstva školství k prohlášení,že pojem vlastenectví zavedeme povinně do škol. Bude se vyučovat předmět láska k vlastiJ. Jak jsem zde už několikrát avizovala, tento úřad nikdy nezklameJ, úspěšně z něj padá jedna hloupost za druhou, a kdybychom ho nemuseli platit ze svých přemrštěných daní, bylo by to i úsměvné. Ovšem v naší kritické situaci by financování podobných blbostí mělo být snad i trestné. Někteří propagátoři tohoto posledního výkřiku jdou ve své kampani samozřejmě pro vzor do všemocné Ameriky, kde každé ráno před zahájením výuky hrají americkou hymnu. Navíc amíci s velkou hrdostí vyvěšují ze svých vlastních oken vlajky, což u nás mnohdy nedělají ani veřejné instituce. A my to chceme taky, zní z míst nejvyšších. Asi jako jsme kdysi aktivně přejímali sovětské častušky, tak teď chceme americké vlastenectvíJ.
  Nemá cenu rozpitvávat logické důvody proti, myslím, že jsou celkem nasnadě. Jen jsem zvědavá, zda tuto podnětnou myšlenku dotáhnou do vítězného konce, pak jsem na její praktickou realizaci velmi zvědavá.
Nicméně, vlajku zítra doma také nevyvěšujeme. Jednak ji nevlastníme, a pak, já osobně mám problém slavit vznik něčeho, co už dávno neexistuje. Takže jsem vlastně špatná vlastenka. Nebo špatná amerikanofilka? Mám v tom tedy trochu chaos:-)



5 komentářů:

  1. Jo, jo, ať žije ministestvo, pamatuji si oběžník vydaný k 20. výročí sametové revoluce, kde tehdejší ministryní školství bylo doporučováno ve třídách zapalovat svíčky....ano zápalky dětem do škol do rukou, jen tak dál....

    OdpovědětVymazat
  2. V tom chaosu, jsem taky!Prozatím mi není jasné, na co by jsem momentálně, jako Češka, měla být hrdá:-(?

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to já také ne:-) Asi by to vyřešily ty zápalky:-):-)ale jinde, než ve škole...

    OdpovědětVymazat
  4. Tak, já tento svátek vnímám už ne jako vznik 1. republiky, ale jako ukončení habsburské poroby. Sice nevím, jak moc velká poroba to byla (když je teď v módě vše zpochybňovat), ale je jisté, že jsme se za těch takřka sto let nenaučili vládnout sami sobě.
    A vlastenectví na příkaz asi taky moc fungovat nebude. Skutečné vlastenectví je ale nádhera. Líbí se mi vyvěšené vlajky státní, zemské a třeba města, většinou za hranicemi ČR. Třeba i Vámi zmiňované zpívání hymny má pro Američany svůj smysl, cítí to tak, jsou k tomu vychováni od mala, jsou hrdi na to, že jsou Američané. Bohužel u nás k hrdosti toho moc není. Tady rodiče spíš říkají dětem, aby se učily, aby z této země mohly odejít jinam.
    Takže říkám vlastenectví ano, ale musí jít zdola, ne z ministerského křesla.

    OdpovědětVymazat
  5. My jsme ,zdá se mi, kam vítr ,tam pláštˇDaja

    OdpovědětVymazat