pondělí 26. září 2011

Škoda facky, která padne vedle

Pedagogické heslo mého dědečkaJ. Pravda, v praxi ho příliš neuplatňoval, verbálně se jím ale oháněl takřka permanentně. Ostatně facka hrála v životě našich předků asi i veselejší roli, jak praví bujará píseň Padla facka, padla na sáleJ. Řekla bych ale, že fackami se víc vyhrožovalo, než aktivně provozovalo. Doba ovšem pokročila a najednou je všechno jinak. Naše česká demokracie se fackami jen hemží, a to si namlouváme, že jsme začali sametověJ. Pamatuji si, jak kdysi nějaký Wagner profackoval svého sociálně demokratického kolegu, jehož jméno, potažmo i fackovací příčina, už mi z hlavy vypadly. Mnohem slavnější byla Mackova facka Rathovi, a nehledě na to, že profackovat by potřebovali oba třikrát denně místo jídla, byl to Macek, kdo získal pověst agresora. Rathovi zůstává jen jeho společností tolerovaná bigamieJ. A nyní přichází mistr Kalousek se svou výchovou nezvedené mládeže. Ne snad, že bych schvalovala vulgární pokřikování mladíků na ulici, stejně jako neschvaluji Kalouskovy opilecké excesy. I ve škole si občas myslím, že dědečkovo heslo mělo cosi do sebe. Ale, je tu druhá strana mince, nad kterou se nikdo nepozastavil a nikterak ji neřešil. Kalousek prostě zfackoval nějakého fracka, a co jiného si ti haranti zaslouží, že? Ještě to obalil do takových pěkných frází, že nějaký mladík nebude pokřikovat na stárnoucího pána na ulici. S tím sice mohu souhlasit, ovšem všemocný Kalousek jde dál a vzkazuje nám, že je to jeho pedagogický vklad! A mě v té souvislosti napadá médii uštvaný ředitel školy, který také profackoval jednoho fracka. A rozhodně neměl veselou opičku, jak někteří tvrdí o panu ministrovi, naopak. Podlehl soustavnému tlaku nevychovaných pubescentů. A rozhodně nebyl sám, podobně pranýřovaných kantorů, kteří nevydrželi a šoupli jednu výchovnou, je celá řada. Všichni do jednoho museli ze školy odejít, nikdo se jich nezastal a rodiče, kteří by svému drzounovi měli nafackovat doma ještě jednou, byli vždycky v první řadě likvidátorů nešťastného kantora. A tak se ptám, kde jsou rodiče nyní? I ten froc, který halekal na pana ministra, jistě nějaké má. Ministerská facka nevadí? Výchovná ve škole ano? Na arogantního ministra si nikdo netroufne, zatímco na bezmocného pedagoga ano? Kde jsou média se svou ochranou osobnosti? Kalousek si tady může fackovat na potkání a ještě hlásat, že jde o pedagogický vklad? To je otázek, které mě napadají v souvislosti s jednou fackou. A to i přesto, že s heslem škoda facky, která padne vedle, naprosto souhlasím. A stejně jako můj dědeček ho aktivně neprovozuji, byť mi mnohdy ruka cuká. Ale asi bych měla, když může i pan ministr. Byť ten by si jí jistě zasloužil také. Prostě škoda facky…

5 komentářů:

  1. Taky si někdy říkám, že ta facka v pravou chvíli má něco do sebe...

    OdpovědětVymazat
  2. Bývaly doby, kdy dal učitel žákovi vybrat, jestli chce poznámku nebo raději potrestat od něj. Většinou žáci raději přijali facana od učitele, než být "vychováváni" doma po přečtení poznámky. Bohužel tato "spolupráce" se školou vymizela. Naopak! Dítě je nedotknutelné a pomalu bude trestným činem už jenom zvýšení hlasu na něj. Ano, je správná myšlenka, že kantor má mít přirozený respekt. Ale pokud si ten respekt děti nepřinesou už z rodiny, pokud nevědí, co to vlastně úcta je, tak i sebelepší učitel má časem chuť vzít tu houbu a vymačkat ji na hlavu onoho "malého" nevychovance. A to je to! Učitel má učit, vychovávat rodina. Jenže se dnes na to nějak zapomíná.

    OdpovědětVymazat
  3. jj - heslo pravdivé :o)
    A naprosto souhlasím s textem - prostě zřejmně "politická imunita" platí i na fackování ač ve většině evropských zemí by byl milý pan ministr donucen ukončit svou veselou jízdu. No co na to víc říct, že???

    OdpovědětVymazat
  4. Já nechci nikoho fackovat ani fackovaná být. Ouplně by mi stačilo, kdyby pár lidí z vlády i z mého života odešlo...v klidu, sametově

    OdpovědětVymazat
  5. Naše vláda by určitě mohla nastudovat s úspěchem "Naše Furianty" Ovšem nevím, zda by z toho neudělali, jako vždy, propadák?!

    OdpovědětVymazat