sobota 24. září 2011

Aktivisté

Onehdy jsem četla něco o mladých aktivistech. Článek vyzníval veskrze urážlivě, nic pozitivního mezi řádky nevyčnívalo. Poněkud mě to rozladilo. Ne snad, že bych do problému nějak zasvěceně viděla, ale že působil skoro jako nadávka. Být aktivistou v naší zemi rovná se být něčím špatným.
Trochu jsem o tom popřemýšlela. Říci, že se cítím být aktivistkou, by znamenalo přisvojovat si radikální způsob života, což by byla ležJ. To mladí rebelové chtějí bojovat za každou cenu, mají hned rudo před očima. Představa, že se půjdu přivázat ke stožáru před obecní úřad, protože si pořád dělají, co chtějí, mi přijde dost nereálná. Kromě toho si myslím, že lépe než přivázat sám sebe je svázat někoho, kdo za to můžeJ, což je ve finále stejná utopie, jako viset na prastarém, byť chráněném, smrku.  
Můžu ale klidně prohlásit, že aktivisté dělají něco špatného? Musela jsem hluboce nesouhlasit a navíc jsem při studiu dané problematiky přišla na to, že co se v naší zemi nehodí do krámu, stane se nadávkou. Kromě aktivistů tak skončily feministky, teplouši a třeba i flanďáci jako zástupci náboženské sekceJ. No řekněte, když někdo procedí mezi zuby něco o feministkách, nezní to zrovna jako pochvala. A přitom feministky začínaly jako bojovnice za ženská práva. Bez nich bychom dnes ani nevolilyJ. Když ale zůstanu u zmiňovaných aktivistů, tak oni vlastně dělají to, za co bychom jim měli tleskat. Upozorňují, hlasitě a někdy i možná nevhodně, na bolavé nešvary. Bojují za něco, co se jich osobně netýká, ale týká se nás všech.  A to by mělo být vnímáno víc pozitivně než negativně! Zajímavé je projít si heslo aktivista na netu. Nic moc kladného se tam vyčíst nedá.  Zdůrazňují se tam hlavně demonstrace, protesty nebo i násilné akce. Nu, násilné akce asi nejsou to pravé ořechové, ale protest je nutný. Člověk si přeci nemůže nechat všechno líbit.Možná by aktivisté měli přijít s něčím, co by na první pohled nevypadalo jako klukovina, což přivazování se kamkoliv rozhodně je. Možná i proto se i pan prezident chtěl přivazovat k bagru,J aby nevznikla slavná chobotnice – knihovna na Letné. Bohužel, ta nevznikla i bez přivázaného prezidenta, stačil zjevně zkorumpovaný lobbingL. 
  Kdyby aktivisté dokázali svou formu protestu nějak zkultivovat, protože v současnosti je pro jejich činnost v naší zemi dokonale živná půda, bylo by i pro média těžší jejich projevy zdiskreditovat, jak se jim úspěšně daří doposud.  Mnohdy bych je dokonce i ráda podpořila. Jenže uznejte, stárnoucí učitelka v přivázaná někde u stromu nezmůže už vůbec nic. Nehledě na to, kolik studentů by to škodolibě pobaviloJ. A z aktivismu by zase byla pohrdavá nadávka. Ostatně ono, když vám někdo řekne, nechovej se jako učitelka, také nezní zrovna povzbudivě, ba dá se to považovat za formu nadávky.  A to bojují jenom za kultivovanost a vzdělání a nikam se nepřivazuji. Plně tedy souzním s aktivistyJ a hodlám lobbovat za jejich činnost. Protože být lobbistou v naší zemi je sice také hanlivé označení, ale pořádně vlivné. A mizerové, jak známo, mají všude dveře otevřené. Takže já lobbuji za naše aktivistyJ


1 komentář:

  1. Kdysi jsem se uvazovala,pokud šlo o Velkou Pardubickou...Ale byla jsem sice na opačné straně barikády, za chování Taxisu v původní velikosti a nenáviděla Brižít Bardot...Ale jsem PRO aktivisty...Jen nesmějí být podplaceni!!!

    OdpovědětVymazat