úterý 20. září 2011

Saxana

  a lexikon kouzel, čili nastavovaná kaše. JPo dlouhé době jsme se vypravili na rodinný film. Jako milovníci staré Saxany jsme to měli skoro jako povinnostJ. Nu, vzhledem k tomu, že dětská část výpravy byla spokojena, kulturní výlet splnil účel. Ale…je to prostě nastavovaná kaše, která nemá hlavu ani patu. Zatímco stará dívka na koštěti baví i po čtyřiceti letech, je svižná, vtipná a plná neotřelých nápadů, současnost nabízí jen oči pro pláč. Občas se zamýšlím nad tím, čím to je? Napadá mě samozřejmě věk a asi i vlastní nekritičnost, kdy jeden neví, kdy má skončit. Vnímám to u filmů Věry Chytilové, Jiřího Menzla a teď i u pana Vorlíčka. Ty skvělé kousky, které dokázali v mládí, už dávno odnes čas, a dnes už je to jen opravdu velmi slabá káva. Samozřejmě, obdivuji pana Vorlíčka, že se v osmdesáti letech pustí do náročné animace a všech těch technických vymožeností. Ale ve finále (alespoň z mého úhlu pohledu) triky vyráběné na koleně měly švih, nápad a byly prostě lepší. Tahle nápodoba Hollywoodu je prostě trapná a u nás to nikdo neumí, byť efekt otočeného vlaku byl pěkný. Ale k ničemuJ
Pan Vorlíček tady – asi úmyslně- vykrádá sám sebe. Asi to má působit jako odkaz na naší filmovou klasiku, ale ve skutečnosti to vypadá, že prostě došly nápadyL a tak obšlehneme dávno povedené. Poněkud nelogické je rodinné soužití staré Saxany a jejího manžela, kteří se brali v roce 71 (jak neopomenou v úvodu sdělit, čímž to celé ještě trapně zdůrazní) a dítě do druhé třídy mají až nyníJ.
 A děcko, které mimochodem hraje dost hrozně, ale to tam všichni, vůbec netuší, že má dědu netopýra,J naopak, má tetu Irmu, která loví nápadníky. No, nemá se připomínat reálný věk představitelů, ale Jiřina Bohdalová není zrovna v období, kdy by měla diblíkovitě a dost křečovitě lovit milence. Ale asi by to nebyl český film, bez BohdalkyJ.Celé to na mě tak trochu působilo, jako nepovedená vzpomínková akce. A triková animace, tolik vychvalovaná, se může jít schovat před dávnými triky bez počítače. Kdyby naopak, počítačem oživili Josefa Bláhu či Jiřího Sováka, nemuseli jejich role hrát jiní, a celé to nevyznívalo trapně. Petra Černocká sice vypadá exkluzivně, ale hraní to není. Navíc, jak už jsem zmínila, věkově mi to nesedí, mělo jít víc o její vnučku než dceru, která navíc nemá o minulosti maminky ani ponětí. Prostě tady vypadla jedna generace, což by třeba nevadilo, kdyby to bylo zahrané. Ale nebylo.Těm starým uličníkům Krause a Zavřela člověk snadno jejich lumpárny uvěřil, těm současným dětem neuvěří ani nos mezi očima. Pohádkové postavičky jsou neskutečně kýčovité, trapně kopírují ty americké velkofilmy, kde na podobné hlouposti mají nepoměrně víc peněz. Prostě smutek nad smutek, když si jeden uvědomí, co pan režisér dřív dokázal. Tehdejší Dívku na koštěti nebo první část Arabely považuji za konkurenci schopné světovým trhákům i dnes, byl tam nápad, vtip, zápletka, mělo to spád. A pak to zmizelo. Dnešní Saxana nemá nic. A tak je z toho člověku skoro až smutno. Nastavovaná kaše prostě není k jídlu. Jenže dětem se líbí a tak nevím….Jsem už tak vzdálená pohádkovému světu či si pěstujeme nenáročné publikum? Asi obojíJ

4 komentáře:

  1. Skutečně se brali v r. 1971? Ale tehdy chodili přece do školy. Sice si nevybavuji, jestli to byl vyšší ročník ZDŠ, nebo již střední škola, ale zplnoletnění pro svatbu se dělalo jen z důvodu početí dítěte. Inu, Saxana starší tedy notnou dobu přenášela. :)
    Počkám si na uvedení filmu v tv.
    A dle vyjádření p. Vorlíčka nechtěl on ani p. Macourek natáčet pokračování jakéhokoliv svého filmu. Ovšem přišla vyloženě objednávka.
    V naprosté většině dvojky, trojky nedosahují kvalit původního titulu.

    OdpovědětVymazat
  2. Já k tomu jen to, že asi bude 1,2,3,4,......Zrovna jak to dělají břídilové z" Holyvůdu"!!!!!Daja

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za recenzi. Aspoň si ušetřím cestu do kina. Tedy... Ne, že bych na to chtěla jít, ale když jsem postřehla, že bude nová Saxana, tak jsem si jen něco přečetla o těch hypersuper tricích a úžasném příběhu a věděla jsem, že nemusím vidět všechno. A Vám věřím, takže je mi jasné, že o nic nepřijdu, když film neuvidím. A budu za zlou protivu, když napíšu, že mi ta holčička přijde jako malý nafoukanec? Jen z té fotky tak na mě působí.

    OdpovědětVymazat
  4. Jitko,
    také jsem byla v kině s dcerou / 8 let/ na Saxaně a nezbývá mi než s Vámi naprosto souhlasit !
    A opět se potvrzuje , že natáčet další a další pokračování je bohužel většinou úplně zbytečné ;-)
    Ilona D.
    P.S. Právě jsem objevila Váš blog a začetla se do Vašich zajímavých úvah a příběhů z Vašeho učitelského života.

    OdpovědětVymazat