čtvrtek 30. června 2011

Vysvědčení

     Byť to mám letos trochu jinak, stejně vnímám tento den jako mezník. Hezký mezník, start do příjemných letních dní. J Ulice by asi měly být ráno přeplněny nastrojenými dětmi s květinami v ruce, které odpoledne vystřídají unavené učitelky zavalené načančanýmim květy. B Učitelka je tudíž v poslední den v roce na veřejnosti velmi snadno identifikovatelná, i když doma mi posměšně tvrdí, že učitelku poznají v davu na sto honů kdykolivL Prý to máme vepsané v tváři. Nu, snad to přes léto vybledneJ.
   On i ten poslední den školy je asi jiný, než jsem nastínila. Sváteční oblečení na konci roku už není in, kytek také mnoho nebývá, a tak jediným společným jmenovatelem je asi to, že si všichni společně oddychnou. Někteří jedinci sice nakonec svou averzi vůči pedagogickému sboru nezvládnou a tak se stane, že bonboniéru slupne sám a kytka skončí zlámaná někde v koši, i takové chvilky přicházejíK, ale jde spíš o výjimku, byť netradičníJ. Vysvědčení je rozdáno a teď hurá na prázdniny.
  Celý týden, kdy už ty prázdniny mám, poslouchám zprávy z rádia, kde před vysvědčením varují, zvou psychology, a zasvěceně diskutují, jak zmenšit u dětí stres z vysvědčení. No, pokud má dítě normální domácí zázemí, pak se žádný stres z vysvědčení nedostaví, takže problém by měl být postaven jinakJF Třeba jak si doma s dítětem normálně povídat a tudíž vědět, co se v té škole děje. Pak nebude vysvědčení znamenat stres. Zajímavé je, že se akcentují pouze tyto stránky konce roku, ale to je u nás běžné a ke slavnostnímu dni se jako téma nehodí:-).
              Tak si alespoň užijme hezké, bezstresové létoJ


2 komentáře: