úterý 14. června 2011

Stávka

  Plánovaná stávka mi (nám) komplikuje život už od pátku. Celý víkend jsme řešili, co s pondělním divadlem, aby nakonec stávka nebyla.  Prý její vyhlášení bylo v rozporu s dobrými mravy (jako by u nás nějaké dobré mravy bylyJ?)  Nu, a tak, i když jsem tento způsob protestu nikterak zvlášť nepodporovala, jeho zákaz soudem ve mně vyvolal rozladění a řadu asociací s minulým režimem.
Když se véčková „blonďatá bestie“ kdysi chvástavě chlubila, že už dávno mají justici pod palcem, zdálo se to kapku nabubřelé. Nicméně rychlý a servilní zásah soudu jako by její slova potvrdil. Už mají justici, tak co se zabývat nějakým právem na stávku? Prostě ji zakážeme, jako za soudruhů. Navíc, organizují ji odbory, které mají z rudých dob dost pošramocenou pověst, pořád se na ně pohlíží jako na organizátory rekreací ROH, a nikdo pořádně neví, co chtějí. Navíc, ti jejich bossové jsou dost brutální, nepřesvědčiví a zjevně spřáhnutí s tou zdejší politickou garniturou, takže je to hodně nečitelné.  Nicméně, zdá se, že velká stávka je tady jediným řešením, jak přinutit arogantní vládu k diskusi, která stále nefunguje.  Byť s touto formou protestu nesouhlasím, nenadávám na ni, ač do práce se asi nedostanuL
Ale fakt, že vláda, která tady rozkradla, co se dalo, lepí svoji neschopnost fiktivními reformami a tahá z lidí peníze pod záminkou nějakých nefunkčních reforem, by se nějak řešit měl.  Vláda, se kterou se nedá na ničem domluvit, protože nenaslouchá, nevidí, neslyší. Jestli je tam pravice nebo levice, je to stále stejná pravolevá parta stejných lidí, kteří se prostě jen trochu vymezují nějak jinak rétoricky v televizi, ale jinak jsou to kamarádi, kterým jsme úplně lhostejní, a kteří si dělají, co chtějí. Třeba takový turista napříč politickým spektrem (v kolika vládních stranách už sedělJ?) Kalousek.  Ten je ve velice dobrém rozmaru, sám se sebou naprosto spokojený, a je chytrý jak rádio. Celý vysmátý nám blahosklonně vysvětluje, jak se obrovské miliardy nikoliv rozkradly, ale proinvestovaly v ekologii. A ten, který hákuje od rána do večera za stále se snižující plat, mu to má spolknout i s navijákem? Pak asi ta stávka musí být, byť ztotožnit se s ní neumím. Ale jinak to asi nejde.

1 komentář:

  1. Jitko,tak to je přesné..taky nijak zvlášť nenadávám...taky svým,způsobem chápu..

    OdpovědětVymazat