pondělí 8. listopadu 2010

Australské finále

Tak dnešní Překvapení přináší časopiseckou tečku za Zininým příběhem, protože v reálu samozřejmě australské dobrodružství pokračuje. Zina se vdala, je z ní Australanka, a u protinožců se učí žít „vzhůru nohama.“ A zatím se jí to daří, jak se ostatně můžete v časopise dočíst. A nám, co jí na stránkách Překvapení držíme palce, nezbývá než věřit, že zase něco napíše, abychom se dozvěděli, jak to u těch klokanů opravdu chodí. A jelikož je Zina žena nejen statečná, ale i kreativní, určitě se máme ještě na co těšit. A když už je dnešní díl o časopisech, nedá mi to nezmínit se ještě o Květech. V sobotu jsem se sešla s historikem, docentem Jaroslavem Šebkem, který, krom jiného, dokáže ještě i sledovat historické filmy. A právě v Květech uvádí na pravou míru příběh mlynáře z Habermannova mlýna. Je to pohled, na rozdíl od mého, ryze objektivně historický, a myslím, že by mnohé mohl zajímat. Nepřistupoval k tomu emotivně, ale na základě historických faktů, a ty já neměla tak úplně srovnané. Pokud jste viděli film, přečtěte si tu recenzi, stojí za to. Ale i ten film za to stojí. Jen není tak úplně historický, jak jsem si myslela. Ale skočila jsem na to, to tedy zase jo. Takže to vlastně ten Herz udělal dobře:-)


1 komentář:

  1. Ještě se chystáte vzít na ten film své studenty? Nepochybuju o kvalitách filmu, Juraj Herz je určitě Režisér, jenže v tomto případě povýšil svůj filmařský záměr nad pravdivou výpověď. V případě Panny a netvora o nic nejde. Ale tento film se tváří jako pravdivý příběh. Kolik lidí si přečte recenzi v Květech, koho vůbec napadne, že skutečný příběh se odehrál jinak? A hned tu máme bestiální a pomstychtivé Čecháčky a ukřivděné, nevinné Němce.
    Juraj Herz, pokud vím, žije trvale v Německu. Skoro se vnucuje ono staré "koho chleba jíš, toho píseň zpívej." Já osobně si myslím, že takhle to není, že je prostě filmařsky vděčnější tahle verze; pravda je většinou holá a nudná. Přesto by bylo dobré, kdyby - alespoň občas - zvítězila.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat