středa 27. března 2024

Škaredá středa

 Právě dnes. 

Nese s sebou několik dalších názvů. Někdo ji vnímá jako Svatou, jinde se ujal víc termín Sazometná. Ti, co se o dávné křesťanské ani velikonoční zvyky moc nezajímají, ale tuší, že byla nějaká středa, si ji často pletou s Popeleční středou. 

Popeleční nebo škaredá, prostě středa. Ostatně, někde je to legálně zaměnitelné, takže vlastně nikdo neví, co je úplně správně. 

No, ale  dneska  ta Škaredá, která dnešní s sebou nese připomínku události, kdy se Jidáš škaredil na Ježíše.  Tak se my, lidé, raději dneska nemáme šklebit, či spíše škaredit, abychom nedopadli jako Jidáš, který ve finále sice získal svých třicet stříbrných, ale nakonec se oběsil. 

Takže dnes raději s úsměvem, protože jidášský peníz za blbou náladu nestojí. Navíc, dneska je moderní žít flow, tak co se mračit.  

Má se také vařit nějaké "škaredé" jídlo, tedy trhance nebo různé varianty placek, které hodíte na talíř, kde vypadají škaredě. Ale zase skvěle chutnají, takže škaredé jídlo si dneska s velkou chutí dám. A jaké zákusek nějaký delikatesní jidáše. I když si nejsem úplně jistá, zda se jidáše nemají jíst až na Zelený čtvrtek, nějak se mi ty tradice a zvyky proplétají. Asi do nějaké velikonoční pomlázky. 

Intenzivně se totiž  dneska rozjíždí Pašijový týden, který sice začal už v neděli její Květnou variantou, ale dnes získává spád. 

Velikonoce jsou za dveřmi.

A s nimi školní prázdniny:-),takže k nějakému škaredění opravdu není důvod.






Žádné komentáře:

Okomentovat