úterý 19. března 2024

Na Josefa...

 Samozřejmě, začít se sluší gratulací všem dnešní oslavencům a oslavenkyním, ženy Josefíny totiž svůj vlastní sváteční den nemají, takže dneska gratulace Josefům i Josefínám. 

A je to den opravdu sváteční, propracoval se totiž až do širšího povědomí. Když se řekne, že to bude na Josefa, většinou všichni ví, kdy. Pamatují si to datum, je to prostě na Josefa. Jeden z nejznámějších svátků u nás, myslím si já. 

Podobné je to s Annou a se Štěpánem, nic jiného mě nenapadá. Snad ještě na Mikuláše či na Barboru, jinak se na jména buď zapomíná / myslím, že Adam a Eva jsou zářným příkladem/ nebo se nespojují s konkrétním datem. 

 Pravda, napadají mě i tzv. ledoví muži, ale kolik živých Pankráců a Serváců známe? Snad ještě Žofie, která jim podle lidové legendy vyvařuje, ale s datem se to většinou moc nespojuje. 

To je prostě hlavně na Josefa...

Asi s tím očekávaným jarem, těšením se na hezčí část roku, si pojíme svátek Josefa, který si pak 

i náležitě vychutnáme. 

Za Josefa může v našich zemích Josef II., který svou oblibou způsobil boom v novorozeneckých jménech. Do té doby moc Josefů v našich zemích nebylo, pak se to stalo na určitou dobu jménem nejoblíbenějším. To sice dnes už není, ale mezi oblíbená a stálá pořád patří. 

A nejen na Josefa, máme i Pepu, Pepíčka, Josífka či Josku. Oblíbený je Pepan či pražský Pepík. Známe Jožana i Josku, je to prostě hodně variabilní a kreativní jméno. Mnohdy je v každé rodině jinak. 

Pamatuji si i na svůj čtenářský zážitek, z Malého Bobše, jak jsem na první dobrou nechápala, že je to vlastně Josef. 

Nebo když umřel Josífek v knize V zámku a podzámčí / a ještě pak víc v jejím filmovém zpracování/. Úplně to mnou otřáslo a Josefa si pamatuji o to víc. 

 Prostě na Josefa je den, který je zapamatovatelný. Zejména, když mám několik milých Josefů v přízni:-)

Proto také dneska posílám gratulaci. Všem milým Josefům i Josefínám. Tady je zjevný gnederový nedostatek, Josefíny svůj vlastní svátek nemají. Musí se dělit s Josefem. 

Pravda, někdy to může být hezké a milé dělení se, ale i Josefínky by si zasloužily vlastní svátek Zatím ho tedy nemají, tak slaví spolu s Pepou. 

Všechno nejlepší:-)

A hezky slavte, na Josefa...








Žádné komentáře:

Okomentovat