čtvrtek 11. ledna 2024

Ztratilo to úroveň

Poklidné vody v předvánočně laděném mediálním prostoru  rozvířil výrok profesora Pafka, který sdělil, že medicínu končí většina dívek. Že tedy máme výrazně víc doktorek než doktorů. A z toho, podle pana profesora plyne, že proto medicína ztrácí svou prestiž. Tu, kterou měla dřív, když ji vládli jenom muži. 

Alespoň to tak na první dobrou vypadalo. 

Pana profesora si vážím, proto jsem se pídila po tom, zda a jak to opravdu řekl.

On to tak nějak řekl, přesně citovat ho asi nemohu, protože jsem to na vlastní uši neslyšela, ale myslel to asi trochu jinak, než to vyznívá. Nebo já si to alespoň interpretuji takto: do medicíny jde méně peněz, protože to je teď hlavně ženská práce.  A kde nejsou peníze, není prestiž. O tom by, kupříkladu, školství, mohlo dalekosáhle vyprávět. Bývaly doby, kdy být učitelem něco znamenalo. Sborovny byly plné mužů. Pak se to změnilo a dneska abys chlapa ve škole hledal v pravé poledne s rozsvícenou lucernou. Najdeš, ale málo. A o prestiži učitelstva se také vedou dlouhosáhlé diskuse. Zajímavé, nebo paradoxní, je, že ač sborovny jsou plné žen, nejvyšší funkce jsou ryze pánskou záležitostí. Ministerský tým je rozhodně víc mužský než kdejaká ředitelna. Pánové rozhodují, ženy pracují. Jistě, nadsázka, ale jde o ilustraci vnímání té prestiže. Myslím, že v nemocnicích a na ministerstvu zdravotnictví je to totéž.  Peníze se přelévají do IT a jako prestižní práce se údajně vnímá „ajťák.“ A to jsou nyní převážně muži.

Ti, se kterými jsem se dosud reálně setkala, jsou většinou takoví úzce zaměření nerdi, ale prachy tedy mají. Vzdělání žádné, nebo jen úzké, ale prestiž vybudovaná financemi tady je. Dřina na medicíně pro ně není.

Pan profesor má pravdu, že medicínu dokončují převážně dívky. Chlapci to většinou ani nezkouší. Nebo nevydrží. Nezvládnou. Vidím to i ve středním školství, že těm klukům jde všechno líp než nějaké soustředěné studium a práce. Kladu si otázku, patrně asi jen řečnickou, proč tomu tak je? Kde se to zlomilo a o čem to vypovídá? A má medicína opravdu nyní menší prestiž, když se stala víceméně ženskou záležitostí?

Nevím, jestli toto pan profesor zamýšlel či zda jak to vidí?

Mě to přimělo k zamyšlení nad tím, co jako společnost považujeme za prestižní, kam se sypou peníze a zda opravdu žijeme v době jakési rovnoprávnosti? A nevychází mi to moc hezky…

Ostatně, když si na FB najdete stránku Hledej ženu, možná začnete pochybovat také.

A co má dneska úroveň, respektive prestiž?

Ty peníze bohužel hlavní roli hrají. Ale ve finále, takový ajťák Steve Job by mohl vyprávět….

A že měl nějakou prestiž

Tak nevím, na co si vlastně hrajeme. A proč by měly doktorky snižovat prestiž medicíny. Ale asi si nad tím mohu jen povzdechnout a stěžovat si někde na Hlavním nádraží. A to je asi tak vše, co můžeme dělat.

A ptát se, jak to vlastně ten Pafko myslel….?




1 komentář:

  1. Tak jsem nakoukla na stránky naší vesnické školy, kdože tam velí. Žádné překvapení, ředitel i zástupce jsou muži :) Mezi učiteli až na 2 výjimky samé ženy.

    OdpovědětVymazat