čtvrtek 18. ledna 2024

Umíte kotrmelec?

 

Otázka na první dobrou asi trochu mimo. Kotrmelec v nějaké podobě asi trochu umíme všichni. Minimálně ten dopředu, protože ten dozadu často připomíná jakousi nepovedenou křeč. Už v době mých školních hodin tělocviku tomu tak bývalo. Ale prostě se nějaký kotrmelec udělal.

K dotazu potažmo zamyšlení mě přivedla otázka v jakési učitelské skupině, která zněla, zda se učí ještě kotoul? Respektive, přesněji řečeno, ptali se, zda se smí učit kotoul, prý je to zakázané?

Nepídila jsem se po podrobnostech, o zákazu či doporučení nic nevím, ale zaujalo mě to. Mnohdy se totiž zakazuje kde co, jen aby se předešlo případným komplikacím nebo úrazu….

Tak proč by se nemohl zakázat kotrmelec, vždyť řada neohebných, obézních či prostě netrénovaných dětí s ním opravdu může mít problém.

Ale. Úplně asi nevěřím tomu, že by to někdo zakazoval, spíš půjde o doporučení. A vycházející z nějaké, patrně nedobré, zkušenosti.

Navíc předpokládám, že tělocvikáři jsou z fakulty, no, spíš z vlastního pudu sebezáchovy, vycvičeni v tom, jak nácvik dobře vést, jak ho děti naučit.

I když na druhou stranu, v situaci, kdy opravdu narazí na obézní a neohrabané děti, pak takový kotrmelec, navíc špatně vedený, určitě může být hodně nebezpečný, nejen pro děti a jejich krční páteř, ale i pro kantora samotného.  

  Spíš jde asi celkově o školní tělocvik. Jaký je a zda vůbec má smysl?  Jít se jednou nebo dvakrát týdně povinně honit do tělocvičny, v pubertálním věku převlékat před ostatními, většinou v prostorách dost stísněných, pak se zpotit, nemít se kde osprchovat a zase letět někam na matiku, to asi není úplně to, co bychom chtěli…. Myslím si já.  

Jdu si ráda zacvičit, někam, kde to je příjemné a kde se cvičí podle mého naturelu.

Když se hrají kolektivní sporty / mimochodem ve školním tělocviku dost časté/ fakt tam být nemusím. Skupinově lítat za míčem či něčím podobným, v tom nevidím smysl.

To si, bohužel, mohu říci jako dospělý. Jako dítě se musím honit se stejně upocenými spolužáky, protože je to v osnovách.

Nebo pak na ten tělák raději nejít a ulejvat se.

Stejně to bude asi s kotoulem.

Čili obloukem jsme zase u toho, že spíš jde o to, jak je vedený školní tělocvik.

A mě vytrvale napadá, zda vůbec má jeho výuka reálný smysl?

Nicméně, zůstávám u prvotního impulsu a končím otázkou.

Vy umíte kotrmelec? A tím nemyslím životní kotrmelce, ty nám mnohým asi jdou velmi dobře. Ale klasický školní kotoul? Dopředu i dozadu??:-)




 

1 komentář:

  1. Tak to jste mě pobavila :) Kotrmelec jsem naposled udělala před hodně, hodně dlouhou dobou, tak se bojím, jak by to teď dopadlo. Nebo že bych to přece jen vyzkoušela? Každopádně semínko v hlavě zaseto :)

    OdpovědětVymazat