sobota 27. ledna 2024

Komisař

 Myslím tím tedy ten školní, maturitní. Ten, který přijde v den písemných maturitních zkoušek do školy a dohlíží na regulérnost státních maturit. 

Tedy těch, které by jistě bylo lepší, levnější i efektivnější, zrušit. 

K tomu zatím nedošlo, tak musí být i komisař. 

Samozřejmě náležitě proškolený, protože nelze být komisařem bez certifikátu. 

Co na tom, že spolu s maturitním zadáním přichází i papír s přesnými pokyny, co v daný okamžik dělat. Asi se předpokládá, že bez oficiálního certifikátu si je nezvládnete přečíst, případně jim porozumět. Proto musíte absolvovat e learning, který zakončíte mnoha záludnými testy, které vám dovolí získat e certifikát. 

A pak reálné školení, kde si v reálném čase vyslechnete totéž. 

Teprve pak můžete být maturitním komisařem, tedy bedlivě hlídat, zda ředitel školy správně otvírá bednu se zadáním, zda jsou všude ve školách správné seznamy maturantů či zda je na každé tabuli v učebně napsán čas, kdy studenti mohli začít řešit zadání.

 Tedy samé aktivity, které bez "bumážky" nelze vykonávat. 

Ostatně, tolik cavyků, které se nadělají s převozem zadání a průběhem celého procesu, se hned tak nevidí. Taková tajná operace, otevření bedny s maturitními balíčky, pečlivě zaplombované, předání dokumentace zadavatelům, řízený přesun do učeben, to je skutečná akční záležitost. 

Často mě tak napadá, kdyby se všechny ty vynaložené peníze a úsilí vrhly na zlepšení podmínek ve školách, na vytváření oborů, které opravdu budí zájem, na vybavení škol, zda by to nebyly lépe vynaložené prostředky.  

Protože co se státní maturitou? O čem tak asi vypovídá?

Pravda, třeba o tom, že umíme třeba zaplatit kurzy pro zadavatele i komisaře. Převážet bedny s utajeným materiálem a tak nějak. 

Víc to asi nepřináší, myslím si tedy já. Nikterak dogmaticky, pravda, jsem otevřená debatě i oponentuře, leč nevím, kdo by o tom s radostí diskutoval:-) Je to spíš jen takové sdělení. Možná popis reality:-)

Objektivně ale musím uznat, že školení bylo zajímavé. Respektive, zajímavě veden a hezky odpřednášené. A to není běžné, dneska školí kde kdo a mnohdy to nemá hlavu ani patu.

Tady byla v NPI paní na svém místě. Měla ten dar, že umí vykládat. Přednášet. Že i takové téma, které se zdá být nudné a nepřednášitelné, umí podat tak, že si z toho něco odnesete, pomůže vám to, zaujme i se společně zasmějete. Ta to má tedy NPI velké plus. A to jsme dokonce psali test, což mě kapku zaskočilo. Přinesete se na seminář a zjistíte, že certifikát nebude za účast:-), ale je třeba napsat test. 

Test byl napsán, certifikát je doma, lze vykonávat funkci školního maturitního komisaře ( nevím proč, ale pořád mi to spojení evokuje Luise de Funese, asi komisař Cruchot nebo Juve:-))

A další velké plus má NPI u mě za to, že tam mohl i Tobiáš. Je nyní nejen vzdělaný absolvent několika škol, ale i školní maturitní komisař. No řekněte, kdo z vás to má:-?







Žádné komentáře:

Okomentovat