sobota 28. října 2023

Res publica

 Res publica, tedy věc veřejná, má dnes  své výročí. Už sto páté. Letí to. Slavit není úplně co, třeba i proto, že onen útvar už dávno neexistuje. Ale za připomenutí jistě stojí. Jako takové Tobiášovo historické okénko. 

Pravda, monarchisté dvakrát nejásají, ale ona vlastně ona adorovaná republika byla takový kočkopes. Sice republika, ale s mnoha monarchistickými prvky. Takové malé císařstvíčko. Nebo, jak si monarchie vysloužila přezdívku žalář národů, tak teď šlo o žaláříček národů.

Prezident se nastylizoval do monarchy, život na Hradě předjímal ten dnešní. Někteří ministři se dokonale vžili do rolí diktátorů, takže těch odlišností od absolutismu zas tolik nebylo. 

A ty jinakosti, co se dneska oslavují, ty asi připomene večerní slavnostní hradní ceremoniál. Pořád totiž máme republiku na Hradě, což je jistě ojedinělý oxymóron. Protimluvy by se jistě našly i další, ale jelikož je trendem tlustá čára za minulostí, nemá smysl je nějak komentovat. Spíš naopak, užijme si slavnostní okamžiky, republikovou sobotu a zajímavý večerní přenos. 

A tančit se bude všude.... Respektive tančit se bude v neděli:-)

Připomínáte si nějak první republiku??



Žádné komentáře:

Okomentovat