úterý 31. října 2023

Jak to máte s horoskopy

 

   Někteří na ně nedají dopustit. Jiní se jim vysmívají.

Většina z nás si je ale jen s chutí přečte a pak si pro sebe vybere to, co se líbí a hodí se nám zrovna do krámu. Dle vlastního sebeobrazu, že zrovna toto na mě přesně, ale opravdu přesně sedí.

   Nad tím, že tyto komerční horoskopy jsou psány tak, aby seděly na každého, neurazily

a daly se vysvětlit mnoha způsoby, už nedumáme. Proč také?  Jde přeci o takovou neškodnou berličku v maratonu všedních dní. Nadějí, že ten dnešek bude něčím výjimečný, protože to mám ve hvězdách. Nebo naopak, že se nic nestane a nemusím se vypravovat do práce nebo kamkoliv jinam s divnými obavami. Mám dneska dobrý horoskop, tak není čeho se bát.

   Baví mě to sledovat, byť fatální význam tomu nepřikládám. Ale znám své znamení, ascendent i čínský ekvivalent. Vím, jaká znamení patří k jednotlivým měsícům.

 Zajímavé třeba je, že pro nostalgický listopad jsou přiřazena tak vášnivá a divoká znamení, za jaká jsou označováni štíři a střelci. Z logiky věci by se totiž mohlo zdát, že štíři budou v listopadu zalezlí a střelci v mlze nevidí na mušku, ale takové premisy zjevně zvěrokruh vůbec nezohledňuje.  

   Ráda si ze svého horoskopu vybírám to hezké, někdy je to motivační. A když něco nevyjde, mohu s hraným nadhledem mávnout nad vším rukou, prostě je to ve hvězdách.  

   Dějiny nám nabízejí příběhy těch, co hvězdám věřili naprosto bezmezně. Kupříkladu takový Albrecht z Valdštejna. Jestlipak už mu jeho astrologové tenkrát prozradili, že jeho mega palác, kterým se chtěl přiblížit císaři, bude jednou sídlem Senátu? A pokud ne, zda i on měl řadu různých horoskopových variací, které kolují mezi lidmi dnes. Aby bylo na výběr. Třeba čínský nebo indiánský horoskop, existuje i květinový či stromový. Prostě výběr je široký a každý si opravdu může vybrat. Pravda, ke zvýšení životní úrovně vám to asi nepomůže, ale k lepšímu pocitu z každého dne třeba ano.

  A listopad takových dnů, kdy se chceme cítit lépe a radostněji, nabízí poměrně dost. Namátkově třeba vzpomínkové Dušičky, Svátek všech svatých, připomínáme Mezinárodní den nevidomých i Světový den diabetu. Tedy okamžiky, kdy potřebujeme optimismus a energii, abychom nevzpomínali jen nostalgicky, abychom uměli povzbudit, podpořit či podat pomocnou ruku.

Někteří milovníci horoskopů by se na jejich nepřízeň samozřejmě mohli vymlouvat, že nemohli do práce či splnit své jiné povinnosti, ale to je záležitost fanatických vyznavačů. Já se zamýšlím nad těmi, co hledají v horoskopu to pozitivní a uklidňující. Protože hvězdy nelžou, jak praví astrologové. Stejně jako nyní hvězdy tančí. Je tedy dobré mít radost věřit ve svoji hvězdu. Zejména během dlouhých podzimních večerů Přeji vám tedy krásný horoskop nejen na listopadové dny.

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat