pondělí 2. října 2023

Mnichovská dohoda ještě jinak

 Anketní otázka na obrazovce se tvářila neškodně jako běžný dotaz na kolemjdoucí.

„Co víte o Mnichovské dohodě?“

Odpovědi zněly zmateně a neurčitě, jako zní většina reakcí na nečekané přepadení na ulici.

Mnozí z oslovených neuměli přesně odpovědět. Výsledkem bylo krátké pohoršení se nad neznalostí mládeže, která nic neví o našich dějinách, a tím to skončilo.

Většinou podobné ankety ignoruji, protože je vnímám jako cíleně připravené na zesměšnění respondentů, nehledě na to, že pokud vás opravdu někdo přepadne na ulici s dějepisnou otázkou, málokdo se rychle zorientuje a opustí své současné myšlenky, aby pregnantně odpověděl na náhodný dotaz a zase šel dál.

Tentokrát to bylo trochu jiné. Blížící se půlkulaté výročí událostí v Mnichově, které před pětaosmdesáti lety dramaticky ukončily existenci první republiky by si možná veřejné povědomí zasloužilo…?

 V předchozích diskusích dokonce vzniklo několik zásadních a dodnes nezodpovězených otázek, zda šlo o zradu a jestli jsme se měli bránit nebo ne.

Takže proč se nezeptat?

Dokonce jsme se těšila na zajímavou aktivitu, kterou si zpestříme pozdně letní odpoledne.

Moc prostoru k diskusi ale nenastalo. Navzdory tomu, že jsme nelovili úplně náhodné kolemjdoucí, odpovědi jsme nenahrávali ani záludně nesestříhávali k nelichotivému obrazu respondentů. Prostě jsem se jen ptali. A skutečně, nešlo o stoprocentní odpovědi, spíš tak každý třetí se chytl.

Nu, dobrá, moderní dějiny zjevně nejsou středobodem současného zájmu.

Ale i ti, co byli obeznámeni a věděli, moc prostoru k debatě nenabízeli. Jasně šlo o diktát. To si pamatovali ze školy. Proč diktát a kdo co diktoval už nemělo vůbec jasné kontury.

Prezident Beneš tehdy nemohl jinak. Šlo o zradu.

„Kdo a jak nás zradil?“ zkouším rozvinout diskusi do větších detailů.

Krčení ramen. Na dialog prostě není prostor. Většina oslovených odcházela, aniž by projevila ochotu diskutovat, natož pak hledat jiné úhly pohledu.

   Zvláštní, jak takový přístup potvrdí mediální floskuli. Až dosud jsem byla pevně přesvědčena, že to nemůže být pravda, aby o podobných stěžejních událostech většina nic nevěděla. Mluví se o tom pořád dokola, vzniklo několik zajímavých filmů a desítky dokumentů, tak snad to nějaké stopy zanechalo…?

Nu tedy, pokud to zanechalo stopu, pak to vyzývá k důkladné stopované. Je to totiž dost utajené. Musíte hodně pečlivě kráčet po takřka neznatelných stopách. A pokud dojdete k cíli, pak se dozvíte věci.

Ale cestou je vědomostně pusto prázdno.

Přitom se tyto události zmiňují rok, co rok. Jsou vždycky stejné a liší se jen tím, zda akcentují kulaté výročí či se vezou na vlně nějaké současné události, která vede ke zjednodušenému srovnávání.

Není vyloučeno, že už jsme ve fázi, kdy si potřebujeme odžít své vlastní historické drama, nějaký nový kontroverzní mezník. Vryje se nám do kolektivní paměti, ze které už tato dávná dramata zjevně mizí.

Připomnělo mi to do dobu, kdy se vášnivě debatovalo třeba o pravosti tzv. Rukopisů. Tehdy to mělo pro mnohé zásadní význam. Hýbalo to veřejným míněním. Dnes jsou všem naprosto ukradené.

Zjevně podobný osud stihne i Mnichovskou dohodu.

Proto místo nějaké diskuse o ní ji jen dneska připomínám. Že byla, ve své době naprosto stěžejní

a výrazně ovlivnila minimálně druhou půlku dvacátého století.

Jistě, odborná historická obec se může takovým zjednodušením pohoršit, ale o ně nejde, tam diskuse zjevně probíhá, někdy až divoká. Jde o širokou laickou veřejnost, pro kterou se Mnichov zjevně přesunul kamsi do pravěku. Nu, uvidíme, co přinese letošní půlkulaté výročí…

 


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat