neděle 19. února 2023

… A přece se točí

...  je věta, kterou připisujeme Galileovi, který ji měl údajně šeptnout při odchodu ze soudní síně, šťastný, že si zachránil život, nešťastný, že musel popřít sám sebe

a svoje poznání. Nešlo o myšlenku jeho, vlastně ani Koperníkovu, ale polskému astronomovi se myšlenka heliocentrismu v současnosti přisuzuje.

Před pětisty padesáti lety narozený polský vědec Mikoláš Koperník, který slavil narozeniny 19. února, je s oběhem Země kolem Slunce neodmyslitelně spojován.

 Ve skutečnosti  oprášil a rozpracoval poznání dávných antických učenců, kteří těmito znalostmi a vědomostmi disponovali. A pak se na ně zapomnělo.

 Umlčet poznání, zastrašit zdravý rozum, touhu po vědění či svobodu slova jde velmi snadno, daří se i v současnosti, natož pak v dobách různých totalit, ke kterým lze středověk určitě zařadit. Nebylo žádoucí prosazovat jiný názor než ten, že Země je pupkem všeho, kolem ní se všechno točí.

Koperníkovo učení proto nebylo žádané a podle všech dostupných informací ani Koperník sám se s ním, v obavě o život svůj a svých blízkých, moc hlasitě nechlubil. Vlastně se k němu stoprocentně přihlásil až na své smrtelné posteli.

Přesto se díky tomu změnil úhel pohledu na náš svět. V jeho stěžejním díle Šest knih o obězích nebeských sfér  potvrdil heliocentrismus. Slunce je středem vesmíru a Země obíhá kolem. Je kulatá a patří k planetám, což je vědomost, která i dnes může některým věčným studentům činit obtíže. Zjevně ani dnes není snadné poznat, co je planeta a co ne, tudíž se lze Koperníkovi jen obdivovat, že on to věděl už v šestnáctém století.

Mikuláš Koperník byl muž mnoha talentů, člověk vzdělaný a moudrý, vědec, kterého spojujeme právě s potvrzením heliocentrického světonázoru. Ale on byl matematik, astronom, duchovní, právník, lékař, kartograf, vojenský stratég, tedy člověk veskrze renesanční.

Proto se o něj také Poláci a Němci hádají, kdo byl vlastně národností?

Většina z nás ho má za Poláka, ale i pro německou národnost jsou argumenty, protože měl německou maminku, psal německy a latinsky, město Toruň, kde se narodil, bylo ve své době převážně německé…Výsledku se asi nedobereme, doba, ve které Koperník žil, vnímala národnosti jinak než my dnes.

Já osobně ho vnímám jako Poláka, byť asi lepší označení by bylo světoobčan. Nebo alespoň Evropan, protože jeho učení má vliv na nás všechny. Jako duchovní se neoženil, přesto mu ženy nebyly lhostejné. Až to asi někomu vadilo, proto byl obviněn z konkubinátu a byl za to

i souzen. Sice vyvázl skoro bez  trestu, ale hospodyni Annu, se kterou sdílel kromě lásky

i vášeň pro astronomii, musel propustit. Rozejít se s ní. Emočně ho tedy proces naprosto  zlomil. K jeho psychické pohodě určitě nepřispívalo ani trvalé nepřátelství a kritika ze strany slavného Martina Luthera, který jeho výzkumy nepřijal a dehonestoval.

 Koperník se tedy deprimovaně stáhl do ústraní. Až v závěru svého života, i díky impulsům od svého žáka, své  dílo nakonec publikoval.

 A pak zemřel.

 Legenda praví, že s prvním výtiskem svého díla v ruce. To potvrdit nelze. Ale to, že od jeho narození je to letos v únoru 550 let, to ano.

 A od úmrtí pak 480 let, takže kulaté jubileum na obou stranách.

V únoru ale slavíme jeho narození. Zajímavého muže, který zastavil Slunce a rozpohyboval Zemi.


                                                      Hledání ve studnici poznání:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat