sobota 14. května 2022

Den bez aut

Akce, které se reklamují jako den bez aut, rostou jako houby po dešti. Navzdory neustálým kolonám a zacpaným městům se zdá, že auta jsou vlastně na black listu. Pořád se brojí proti automobilové dopravě, komplikuje se parkování a nadává se řidičům, že jezdí. Nechci mluvit o těch, co jsou agresivní či jezdí pod vlivem nějakých návykových látek a ohrožují ostatní. Spíš se jen tak zamýšlím nad faktem, že auto je podle mého vnímání pokrok. Jistě, je hezké jezdit na kole, ale kolo je víc sport či zábava. Nákup v něm nepřevezu, děti do školy také ne. Když jedu do práce autem, abych měla na pracovišti možnost se osprchovat a převléknout.

Jistě, mohu MHD. Často ji využívám. Ale zase. Větší věci s ní nepřevezu, z bodu A do bodu B se většinou dostanu s mnoha přestupy, když vezu děti nebo staré lidi, také to tramvají není nic moc.

A tak bych mohla pokračovat.

Každý způsob pohybu a přepravy má svá úskalí, to zcela jistě. Jen ten odpor vůči autům moc nechápu. Koňským povozem by se nám nechtělo, ba co víc, v Praze už je to zakázané jako týrání zvířat. Pěšky je to na dlouho, byť je jistě krásné se projít. Ale pořád brojit proti automobilové dopravě se mi zdá trochu pokrytecké. Protože když dojde na lámání chleba, každý se rád sveze. Jen si u toho mnozí neodpustí řeči, že auto je zlo.

Vycházím možná z malého vzorku názorů, víceméně reaguji na neustálou diskusi na Letné, kde to opravdu nabírá nenávistných obrátek.  Ti, co nejezdí, opravdu brojí proti autům. Akce s krycím názvem den bez aut přibývají. S modrých zón se stávají místa pro popíjení, jejichž aktéři škodolibě vzkazují majitelům plechových miláčků, ať si je strčí někam…

Řidiči se logicky brání, ale u nás jsou jaksi v oslabení, nikdo je nevyslyší. Je trendy jezdit na kole, malovat cyklostezky (které zrovna u nás ale nelogicky většinou končí někde uprostřed cesty nebo křižovatky) vykazovat řidiče z města. To vše samozřejmě do okamžiku, kdy někdo nutně potřebuje někam odvézt či něco převézt, to pak prosí a sharujou.

A tak nevím, co je to za trend. Nemám potřebu se vymezovat ani proti cyklistům, kteří si sice často dělají, co chtějí, jezdí po silnici, po chodníku, do protisměru, prostě jak je napadne. Mopedisté často také, ale ti bývají ukázněnější. Zase ale většinou dost sobecky parkují. Ale budiž, jezdí si na mopedu, tak ať si jezdí. Jen čím dál častěji vnímám a slýchám a vídávám vymezování se vůči autům, jako že do města nepatří. A tak dávám svou úvahu v plen, zda je to jen můj pocit či zda to tak vidí víc lidí. Protože můj pocit je, že auta jsou v poslední době prostě šikanovaná. A to nemluvím o cenách benzínu a parkovném, jen o přístupu lidí k dopravě. Či lépe řečeno, o vymezování se křiklounů, kteří svoji averzi zakrývají ušlechtilými pohnutkami, jako že po městě jen na kole…

A s tím si tedy dovoluji nesouhlasit…

1 komentář:

  1. Lezarts
    Auto (jako spoustu vynálezů) je zdroj, na kterém si stát dobře vydělá v jakékoli situaci! Stalo se pro nás “návykem”, ať z nutné potřeby, nebo jen pohodlnosti. A nejsme u konce kreativity státního aparátu, jak všem automobilistům znepříjemnit život. Je to taková věčná otázka “ co s tím”?, ale hlavně jak?

    OdpovědětVymazat