středa 25. května 2022

Nepoučitelní

 Zdálo by se, že dva roky covidu zahýbou hygienickými návyky v populaci. Myslím logicky tím kladným směrem. 

Intenzivní zahalení rouškou, dezinfekce, kam se podíváš, to se snad musí nějak odrazit? Myslela jsem si tedy. 

Ale zdá se, že jakmile lidstvu trochu otrnulo, vrátilo se ke starým návykům. Nebo spíše nenávykům. 

Všímám si toho u mnoha lidí, jak v MHD, tak v parku. Nejvíc samozřejmě ve škole, kde se vrátil zvyk oněch "upřímných" kýchnutí si, bez ruky před ústy, o následném umytí rukou ani nemluvě.

 U dětí jsem trpělivá, byť je mi to po covidové anabázi víc nepříjemné než kdysi. Ono když stojíte před tabulí a dítě vás " ohodí" svým pšíknutím, není to nic příjemného. Stejně, jako když sleduji, že si nosy "utírají" do písemek, které pak budu opravovat... O mytí rukou po toaletě ani nemluvím. ..

  Víc si toho všímám, protože jsem předpokládala, že toto by mohlo být jediné covidí pozitivum, a totiž, že se zvýší povědomí o hygieně. Nezvýšilo!!

Ale jak jsem již pravila, u dětí jsem ochotna to vysvětlovat, respektuji to, že z nějakého důvodu ještě neví... 

Ale u dospělých, tam tedy odborník žasne a laik se diví....

 Zajímavé ( to je můj osobní postřeh), že takhle "kýchavě velkoryse" se chovají většinou ti, co byli největší bojovníci za nošení roušek. Z jejich zanícení bych odhadovala, že se natolik bojí o své zdraví, stejně jako o zdraví svého okolí, že se umí chovat ohleduplně. Neumí. Asi jim jde jen poslouchat příkazy, nebo to jinak vůbec nechápu. Je to takový paranormální jev.

  A nejde o alergiky, kteří nyní kýchají z úplně jiných důvodů, aby nedošlo k mýlce. Ty skutečně nemyslím. 

Jde opravdu o usoplenou rýmu ( tedy alespoň vždy doufám, že jen o rýmu), kterou tahle tito jedinci v množství mnohem větším než malém, intenzivně šíří. 

  Takže ten covid byl kompletně k ničemu, ani jeden pozitivní úhel se nedá najít. Prskalů, co si neumí zakrýt ústa, kašlou všude kolem či nějak pozapomínají na mytí rukou, je na můj vkus víc než je zdrávo. 

Nebo jestli jsem na to po tom covidu víc citlivá a víc to sleduji, nevím. Ale někdy je to fakt o .h...ústa:-)

A nebo je to tím, že média přešaltovala na jiní strašáky a přestala svoje ovečky vychovávat a nabádat k tomu, jak se správně chovat. 

Každopádně tak či tak, je to situace, na kterou by se jeden nejradši vykašlal:-)

1 komentář:

  1. Jitko, mám bohužel podobnou zkušenost! Covid jako by mávnutím kouzelného proutku vymizel :-o Za to se mezi námi šíří záhadné rýmičky, virózky,...teď, ale musíme všechno za každou cenu stihnout, ...uvidíme co nás čeká na podzim !

    OdpovědětVymazat