čtvrtek 28. ledna 2016

Mussolini ve škole

Včerejší Hovory o historii nám zmapovaly život italského diktátora Benita  Mussoiniho. Detailně nám ho přiblížil pan doktor Pavel Helan. Začínali jsme netradičně o půl sedmé, trochu i proto, aby zůstal čas na dotazy a diskusi. A že bylo o čem debatovat.
 Mussolini totiž nebyl jen diktátor, ducce italského nacionalismu.  Nedávno jsem objevila jeho knihu povídek, psal i divadelní hry. Je zajímavé, jak jsou ti diktátoři „múzičtí.“ 
Náš přednášející se zaměřil na další méně známé aspekty nechvalně známého Itala. Na jeho politické převleky, změny v myšlení, obdiv k Janu Husovi, který později tak trochu  tajil a nebyl mu příjemný. Stejně jako fakt, že podporoval vznik mladé první Československé republiky, aby po letech podepsal Mnichovskou dohodu. Mussolini byl tedy u zrodu i u zániku naší první republiky. A plno dalších věcí o jeho vztahu k Čechám jsme se dozvěděli. Třeba i o tom, že je nositelem našich vyznamenání, usilovně podporoval naše legie, měl hodně rád ženy, takže se dá skoro říci,že část svého aktivního života prožil jako bigamista.  Prostě jsme se dozvěděli plno věci o jeh životě stejně jako o jeho politických veletočích a obratech. Publikum jsme tentokrát měli napříč všemi věkovými kategoriemi a myslím, že všichni odcházeli spokojení. V únoru nás čeká otec vlasti, Karel IV., s panem profesorem Petrem Čornejem.Těšíme se.





Žádné komentáře:

Okomentovat