středa 12. února 2014

Praga caput regni

   Praha má dnes výročí, o kterém asi hned tak někdo neví. Existuje totiž teprve 230 let. 
Pojem Praha se sice běžně užívá i při popisu středověkého města, ostatně už Ibrahim ibn Jákub měl psát o kamenném městě FrágaJ, takže by se zdálo, že Praha je tu prostě odnepaměti. Nebo alespoň od Libuše, která viděla město veliké.... No vidět mohla, ale jen jakési souměstí, které my pro lepší pochopení souhrnně nazýváme právě Prahou. Jenže Praha byla spíš jen přezdívka pro Staré město pražské, které bylo ale víc než Praha nazýváno Větším městem.  Tím pádem se logicky nabízí varianta, že u Vltavy muselo být i město menší, což bylo, a je to dnešní Malá Strana. Kdysi malebná část hlavního města, nyní politické a turistické ghetto, což je jedna z největších škod napáchaná na duši matky měst. 
Dalším městem byly Hradčany a nejmladším výhonkem je Nové město pražské, které mělo ambice svým půdorysem kopírovat Jeruzalém. Nu a z těchto čtyř částí se právě 12. února 1784 stalo Královské město Praha. Takže Praha má vlastně dneska narozeniny. Dalo by se jí jistě přát plno věcí, třeba jiného primátora, dokončenou Blanku, méně psích exkrementů, lepší dopravu či moudré radní, ale to by se naše blahopřání změnilo v politický manifest. Takže zůstaneme u krásných věcí a budeme Praze, jako každé dámě, přát, ať si zachová svůj šarm a charisma, ať je zavalena květinami a zdobí ji šperky a i v dalších staletích ať se utěšeně rozrůstá. 
My na Proseku jsme vlastně venkovani, stejně jako v Libni či na Žižkově. Než se tyto dnes ryze městské části připojily k velké Praze, zachovávaly si svůj venkovský charakter. Stejně jako moje oblíbená Bubeneč. Ale to je zase na jiné povídání, dnes máme městské témaJ. Takže až se třeba první letní den postavíte ke Staroměstské věži, paprsky slunce by měly mířit na kapli svatého Václava v katedrále. Otec vlasti si totiž rád pohrával se symboly, jak jistě vědí všichni ti, co znají přesné datum položení základního kamene Karlova mostu. A takových kouzel, záhad a krás skýtá naše oslavenkyně nepřeberné množství. Ne nadarmo je Praga caput regni. Už 230 let. 

2 komentáře:

  1. Děkuji za připomenutí sjednocení 4 pražských měst... Kam to ta Libuše vlastně hleděla :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nu, kdo ví?:-) Třeba byla pod vlivem medoviny:-)

    OdpovědětVymazat