pátek 7. února 2014

Olympijské šílenství

...právě vypuklo.  Mám ráda olympiádu, vždycky jsem byla zainteresovaným divákem (odjakživa raději sportuji teoretickyJ), bavilo mě sledovat netradiční sporty i notoricky známá odvětví. Víc jsem sice vždycky ujížděla na letních hrách, ale dodnes mám v živé paměti zlatý Valentův skok či objetí Katky Neumannové s dcerkou v cíli zlatého olympijského závodu. Nejde vynechat triumf hokejových gladiátorů v Naganu, který i nás, pecivály, tehdy vytáhl na Staromák. Uctívám Raškovo prvenství stejně jako výkony Nepely či Divína v krasobruslení. Se svou vášní pro historii samozřejmě lustruji i dějiny her i různé perličky a zajímavosti (občas je dokonce i zkouším ve škole, olympijské hry jako součást antického Řecka by mohly být snadnou cestou k jedničceJ). Leč letos nejen že se netěším, ba co víc, jsem krapet otrávená. Ani ne tak Ruskem jako dějištěm, byť místu, které bylo vybráno, nerozumím. Nechápu, proč vybrali pro zimní olympiádu zrovna tuto letní destinaci, v tak výbušném regionu?  Připadá mi to, jako že někdo chce úmyslně dráždit hada bosou nohou.  
Jako divák bych tam tedy zcela jistě nejela, a jako sportovec? No, zahodit léta dřiny asi není jen tak, ale nasazovat život za sportovní slávu? No, byla bych na vážkách a rozhodně bych tam nejela s úsměvem na tváři. Nezbývá asi nic jiného než doufat, že se ve finále nic nestane.  Antičtí Řekové by patrně žasli, kam se poděla jejich mírová myšlenka z doby dávno před naším letopočtem. A to si ještě navíc říkáme, jak jsme oproti dobám minulým vyspělá společnost….? Nu, proti gustu, žádný dišputát, že? Stejným českým pořekadlem bych mohla glosovat svůj druhý odpor vůči začínající olympiádě, a tou je olympijský park na Letné. Již jsem o jeho nesmyslnosti psala, leč zdá se, že jsem opět minorita. Mnozí onu zvrácenou investiční olympijskou šílenost nejen vítají, ba dokonce podporují. A těší se na své sportovní zážitky v megaparku za miliony, který hodlá komplikovat letenský život celý únor. Ještě, že jde o nejkratší měsíc v roceJ.

  Nu, snažím se být tolerantní, tak dávám parku prostor ukázat se. A pak se uvidí. Zatím vidím jen nesmyslné, lehce populistické, plýtvání, které je na nic. K tomu ohňostroje a nekontrolovatelný hluk provázející jeho otevření...
Uvidíme, zda změním názor.  Ale olympiádu zatím proto vítám jen velmi vlažně, takřka znechuceně. Takhle mi otrávit olympijskou myšlenku….

5 komentářů:

  1. Tak jsem si vygooglila pár informací a zcela sdílím Vaši kritiku. Provozovatel areálu dosud nemá propočítané náklady na provoz...., no však ztrátu ze své kapsy platit nebude, k čemu jsme tady my daňoví poplatníci že?

    OdpovědětVymazat
  2. Asi tak to je. A k tomu ten hluk, včera podle mě uměle vyvolávaný, taková ta televizní umělá jásavost a euforie, kterou zde nikdo nesdílí. Zejména ti, kterým tato monstrózní šaškárna bliká před okny, děkuji bohu, že v našich postranních uličkách je vše tlumenější. I tak to vnímám jako diktát. A nesmyslně vyhozené peníze, ale to je pořád dokola. Raději Vám přeji hezký víkend.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Od té doby co je z Olympiády byznys, jak je to dnes ve zmedializovaném světě možné, ji ignoruji!
    A tu letenskou...? Považuji za "folie des grandeurs"!!! Ale z cizího krev neteče, tak pro dnes končím vaším aktualitou, zase "Nic nového pod sluncem":-)))
    P.S.
    Nic nového pod sluncem, báječné čtení!!!

    OdpovědětVymazat
  4. naprosto souhlasím, park na Letné je mega hloupost, jinak to nazvat nejde...

    OdpovědětVymazat
  5. Obávám se, že na tom ledovém oválu na Letné žádnou novou Sáblíkovou neobjevíme...

    OdpovědětVymazat