středa 21. srpna 2013

Na jedno brdo

 .......bývají všechny středověké či novověké bitvy, respektive naše současná představa o tom, jak se asi kdysi bojovalo. 
Hra na bitvu. 
Přesto to mám ráda, tu iluzi. Pravda, víc než tu bitevní třeba středověké tržiště, ale to se samotné většinou tolik nevyskytuje, bývá častěji jako přidružená atrakce k nějakým soubojům. Bitvy prostě hýbaly dějinami a hýbou i současnou zábavou. O víkendu se nám jich jen nahromadilo nějak víc.
   A že jsou na jedno brdoJ mě napadlo jako slovní hříčka, neb jsme jednu objevili v místě, které se jmenuje BrdečnýJ
Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje a ejhle, bitva. V takovém zapadlém, ale půvabném místě. 
Navíc bitva, která tu zjevně má už letitou tradici. 
A tak jsme ji objevitelsky přiřadili k víkendovému výletování. 
  Byla hezká, raně středověká,tedy přeci jenom malinko odlišná, 
s výukovým programem, účastníci zapálení nadšenci, hosté si také užili, jen foťák jsem zapomněla doma. Ale jelikož je všechno na jedno brdo, lze si ilustrační foto snadno představit. Nicméně, bylo to hezké brdo, já mám tuhle iluzi středověku prostě ráda. Navíc, k létu prostě patří….:-)
                 Za rok se vypravíme i s fotoaparátem.



2 komentáře:

  1. Jsem ráda, že se bitva líbila. Já sama touhle krásnou iluzí o životě v jiných časech žiji. Deset let se motám kolem šermu, dokonce jsem se za stejně potrefeného šermíře provdala. Ráda si nejen hraju, ale věnuji se také tzv. living history, neboli rekonstrukci dobového života v daném období. A ráda se o svůj koníček dělím se "svými" dětmi (pracuji ve školní družině.) Je to možná bláznivé, ale v každém případě krásné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bitva se mi opravdu líbila. Máte krásného koníčka, já jsem vždycky zůstala jen u obdivu, byť s myšlenkou na šerm jsem léta koketovala. Nikdy jsem to ale nedotáhla:-). A pro děti je to jistě velké dobrodružství, mají štěstí, že jim to můžete zprostředkovat.
      Takže přeji plno krásných bitev a třeba Vás i někde potkám, středověkou iluzi ráda vyhledávám, takže určitě zas nějakou bitvu navštívíme. Hezký den

      Vymazat