úterý 6. srpna 2013

Druhá etapa

Druhá etapa naší  letní „tour de Přemyslovci“ byla, řečeno cyklistickým žargonem, takřka etapa horská. Některá městečka kolem pradávných hradišť mají vskutku ostrá stoupání, takže pěšky si to ani nechci představovat. K tomu nezbytná, byť tentokrát jen minimální, dávka bloudění, a den byl vyplněn do poslední minuty.      Jen ten Pravý Hradec je stále zahalen tajemstvím. On asi spíš neexistuje, respektive neexistoval, to jen já si vzala do hlavy, že když vše začalo na Levém Hradci, tak třeba natruc nějakému Pravému. Ale to spíš asi pracuje mým horkem nabuzená fantazie.         Každopádně Levý Hradec je skvělý. Alespoň já to tak cítím. Atmosféra, minulost, duch dobyJ. A k tomu ticho, tedy pro mě ráj na zemi. Kostelík je nádherný, v podstatě nejstarší zasvěcený svatému Klimentovi, kolem krásný hřbitov (tam bych chtěla být pohřbená) a všude na Vás dýchá tajemná historická atmosféra. Kdysi dávno sem dorazil Bořivoj s Ludmilou, již moravsky pokřtění, a založili zde tento kostelík.  Těžko říct, co je vedlo ke stěhování do Prahy. Teoreticky mohla být Praha v podstatě tady, tady to všechno začalo. A dnes tu zbyly RoztokyJ
     Z Levého Hradce pokračovala naše trasa na Budeč, kde se podle pověstí vzdělával svatý Václav. Ba někteří obrozenci vydedukovali, že zde bylo přímo přemyslovské učiliště:-). Nu, i národní buditelé měli divokou fantazii.
 Budeč má samozřejmě také své kouzlo, u mě ale vyhrál Levý Hradec.

    Na Budeč jsme stoupali ze Zákolan, kterým vévodí socha- hádejte koho? Nemohu si odpustit otázku, kvízovouJ, kdo že je na soše uprostřed Zákolan? Ono se to nabízí, je to i logické, ale musím přiznat, že mě překvapila.
 Ale je dobře, že tu je, protože tak jak tak, je to velký kus naší historie a to české obrazoborectví není vždy ku prospěchu věci. Tak v Zákolanech to mají jinak. 
A navíc tu mají krásnou Budeč, díky ní, čímž se vracím k cyklistice, můžeme hrdě nosit zelený trikot vedoucího jezdce v horských etapách.
 Příště bude „časovka“ do MělníkaJ

                                 Zde to všechno začalo, na Levém Hradci

                                                           kostel svatého Klimenta
Půvabně zachovaný interiér plný románských fresek
Krásný pohled na Vltavu, nelze se divit, že se tady našim předkům líbilo






                                         Zde předmět mého kvízového dotazu. Kdo je to?

                                                             Abychom nezabloudili...
                                                 archeologické vykopávky také mají své kouzlo


                                                    A Budeč v celé své kráse
                                     Buditelská představa o středověkém vzdělávání na Budči:-)
                                                            Ticho, klid a pohoda




                  Místo posledního odpočinku zajímavých lidí-zde třeba historik Otto Urban


                                                 Některé hrobky jsou vskutku impozatní
                                                Obrozenci mají hrob stále opečovávaný



6 komentářů:

  1. Ano. Je to tak. Děkuji Vám za odpověď a za hru, Olgo. Prohlašuji Vás vítězkou:-) a přeji hezký letní den. Znáte to tam nebo šlo vskutku o tip,respektive o vědomost, samozřejmě?
    To už je jen moje zvědavost:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Párkrát jsme s dětmi šli jarní pochod Do Okoře bez Oře, takže je to osobní zkušenost. Také mě poprvé překvapilo, že se tam socha "udržela". Ale přesně jak píšete, nemám nic proti tomu, je to kus historie. "Umělecké počiny" tohoto typu http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/sose-komunisty-zapotockeho-umelci-prebarvili-sako-na-rudo.html považuju za trapné. Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Okoře bez Oře vypadá velmi zajímavě.
      A souhlasím s trapností "uměleckých počinů", ale to by bylo na delší úvahu. Je to tak trochu i rys naší národní povahy. Do toho se ale nechci teď pouštět. Tak jen hezký den

      Vymazat
  3. K Levému Hradci se nabízí Legenda o Ostojovi (http://www.kosmas.cz/knihy/122125/legenda-o-ostojovi/). Zajímavý pohled "zdola", jak mohli tehdy žít prostí lidé. A Pravý Hradec? Mohly to být třeba Klecany (http://www.hrady.cz/?OID=5738)... Kdo ví.

    OdpovědětVymazat
  4. Romane, děkuji. Ráda si počtu, úhel pohledu prostých lidí mě zajímá, vždycky to nabudí mojí fantazii, jak asi tehdy žili?:-) A Klecany? Zajímavé
    A zajímavé je, že to není jen moje varianta, že není zavržená, i to mě těší:-)

    OdpovědětVymazat