pátek 21. října 2011

Parchanti

Skoro vidím ta údivem pozdvižená obočí:
"Jak to mluví o svých studentech?"
   Zklamu vás, řeč nebude o dětech, ač nadpis k tomu trochu svádíJ. Parchanti jsou, jak mě poučil můj pan nakladatel, slova, která dělají paseku na řádku v zalomené knize. Jinými slovy, neměla by se tam moc vyskytovat rozdělovaná slova, protože torzo, i gramaticky správně rozděleného slova,je prostě parchant.
 A mým současným úkolem je všechny ty parchanty vychytat. Jenže je lovím v PDF formátu a to je dost náročné, alespoň tedy pro mě. Skoro bych řekla, že je to dost dřina. Ale snažím se, hon na parchanty provozuji už několik dní.  Vybavila se mi dětská léta, kdy jsme s velkou radostí rozdělovali na řádku slovo- knihovna -či Serjožo -  pamětníci si vybaví frekventované ruské jméno, které zaplňovalo naše tehdejší písemky. A nejen pamětníci jistě rychle pochopí, jak jsme zmíněná slova rozdělovali, a co se tedy při diktátě skvělo na dalším řádku. To byl opravdový parchantJ.
Já vychytávám mnohem méně viditelné záludnosti a není to nic snadného. Jelikož mě ale razantně nastupující studené počasí, a zřejmě i moje pracovní povinnosti, připravily o hlas, nemůžu se nikde vykecávat a mohu se  tudíž věnovat parchantům.  Celkem by to šlo, kdyby mi parchant od vedleJ nekomplikoval život svoji hlasitou hudbou, a po intenzivním lijáku opět (už asi po sté) mi nevstoupila příroda až do bytuL. Takže honím parchanty v poměrně velkém stresu, ale snad je do neděle vychytám všechny. V pondělí prostě musí být hotovo, přes to vlak nejede. Tak mám o zábavu postaráno. Čeká mě víkend s parchantyJJ

7 komentářů:

  1. držím palce, ať je pochytáte rychle.

    OdpovědětVymazat
  2. Nerada, přeji dobře "zparchantělý" w.e.!
    Šetřete si hlasivky a raději, moc nekřičte na ty parchanty :o))) Dobrý šalvějový čaj s medem, by mohl ulevit hlasivkám.

    OdpovědětVymazat
  3. To má člověk za to, že je aktivní pro druhé. Přidělává si práci i na víkendy. :)
    Tak ať parchanti moc nezlobí. A nejen ti literární. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji. A též děkuji za radu ohledně čaje, zkouším všemožné, ale šalvějový jsem ještě nezkusila. Zakoupím a vyzkouším, tolik dní mlčky je i na mě moc:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Bez hlasu jsem taky :-(( Dost mě to obtěžuje, piju i příšerný zázvorový čaj s medem a s citronem, ale hlasnikde-jen skřehotání.

    A co s e týče parchantů: nemám je ráda ani v knihách, ani ve školních lavicích :-) Dělit slova bych zakázala. nepoužívám to. nelíbí se mi to. Rozčiluje mě to v psaném textu ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. A co vychytávat vdovy a sirotky? ;-)

    To jsou v typografii první řádky odstavce na konci stránky, když zbytek odstavce je na další stránce, a nebo poslední řádky odstavce, když zbytek je na stránce předchozí :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak vdovy a sirotky zatím nechávám být,ale třeba jejich čas ještě přijde. Ale toto označení je pro mě vskutku novinka, stejně jako parchanti. Takže děkuji za zasvěcení do problému. A pro Wlčici ráda všechna dělená slova zruším, souhlasím, že jsou dost rozčilující

    OdpovědětVymazat