čtvrtek 20. ledna 2022

Temné dnešní výročí

   Leden je navzdory svému mrazivému podtextu vlastně měsícem naděje. Je to opakovaně nový začátek, opět jsme na startu a s rozechvěním očekáváme, co následující, dvaadvacátý rok, přinese.

Dvě dvojky by mohly naznačovat určitou naději, ale to bychom potřebovali zdatného numerologa, aby nám to vysvětlil. V obecném duchu můžeme od letoška očekávat dost dramatických věcí, od covidu v mnoha variacích řecké abecedy, přes utváření nové vládní garnitury až k drahým energiím. Tedy nic hezkého. I první lednové výročí, které mě napadá, není vůbec optimistické. Vzpomeneme osmdesát let od tehdy přísně tajné schůzky ve vile na břehu jezera Wannsee, kde se rozhodlo o „ řešení židovské otázky.“

Je to osmdesát let, setkání řídil Heydrich, který rozhodně hodlal výsledky jednání uvádět do praxe. Nacistické špičky se sešly dvacátého ledna 1942 a hodlaly zde domluvit detaily nejzrůdnější akce, kterou kdy dějiny viděly. A co je horší, oni ji i zrealizovaly.

Jelikož šlo o schůzku tajnou, nikdo nezasvěcený o ní nevěděl. Ostatně, neví se o ní mnoho ani dnes, všichni většinou vycházíme z náhodného nálezu v archivu, kdy se objevila kopie zápisu říšského sekretáře, který se jmenoval Martin Luther. Skoro bych řekla, že jde o jméno symbolické, ale prý se tak jmenoval doopravdy. A jeho zápis, tedy kopie toho, co zapsal Adolf Eichmann,  o schůzce, je navíc jediným dokladem o tomto jednání. Tím, že ho američtí badatelé objevili až po Norimberském procesu, nestal se ani předmětem doličným. Jen potvrdil existenci schůzky v zámečku na břehu jezera Wannsee, kde se pod vedením kata českého národa Heydricha rozhodlo o brutální genocidě židovského národa. Je to osmdesát let, tak určitě stojí za to si událost připomenout.

On vůbec dvaadvacátý rok přinese hodně válečných výročí, žít před osmdesáti lety v tzv. protektorátu v roce 42, bylo hodně dramatické. 

Začínáme tedy připomenutím lednové konference ve Wannsee, kdy se v úterním odpoledni dvacátého ledna rozhodlo o tragickém osudu milionů Židů. Přičemž celé jednání trvalo asi jen hodinu a půl. Pravdou také je, že vraždění Židů v té době již běželo na plné obrátky, cílem setkání v luxusní vile nedaleko Berlína bylo vlastně hlavně sladit postup veškerých úřadů a vymýtit případné pochybnosti těch, co v sobě vydolovali náznak lidskosti, jako že to tak nejde. Wannsee potvrdilo, že jde.

Prostě cíl byl jasný. Zlikvidovat veškeré židovské obyvatelstvo v Evropě. A nutno konstatovat, že se to dost dařilo.

Proto je asi třeba si tuto temnou konferenci připomenout. Třeba jen proto, abychom si porovnali, jak přemýšleli lidé před osmdesáti lety a jak dnes.

A také, abychom nezapomínali na temné stránky dějin.

Navzdory tomu, že leden vnímáme jako nový začátek.

 Psáno pro Listy Prahy 1

 

Žádné komentáře:

Okomentovat