pátek 22. května 2020

Mít koronavirus


V době koronavirové sleduji, co se děje kolem, jak reagují lidé na novou, neobvyklou, složitou situaci. Začíná rozvolňování a lze předpokládat, že s větším pohybem lidí a intenzivnějším setkáváním se počet nakažených zase zvýší. Přeci jen doma v obýváku, pokud nepřijímáte návštěvy
 a nikam nechodíte, asi většinou nic nechytnete. Nebo ano, depresi a splín, ale o tom psát nechci. Ono žít v uzavřeném prostoru a trvalé izolaci se prostě nedá. 
Takže se bude číslo nakažených zvedat.
Když se ale zároveň zase vždycky všichni dají do karantény, těžko se někdy dobereme běžného způsobu života. Jeden pozitivní nález a dva týdny izolace pro všechny kolem? Tak to přeci nemůže fungovat?
 A média pokračují ve strašení, které vnímám mnohdy až jako šíření poplašných zpráv. Někdy se mi zdá, jako by někteří mocipáni měli zlost, že jim jejich černé scénáře nevyšly, a tak alespoň straší druhou vlnou. 
Ona si přijde, pokud zde ten virus zůstane, ale spíš je třeba naučit se s ním žít, než vyvolávat paniku?
   Navíc se mi  tak trochu zdá, že jsou ti lidé, co onemocněli, jako by stigmatizování, neřku-li někde i pranýřováni. 
On má koronavirus!!! 
A už to jede. Jako by se nemocný něčím šíleně závažným provinil….
  Kapku mi to připomíná osmdesátá a devadesátá léta, kdy podobně stigmatizovali lidi s AIDS.
On to má, bacha na něj.
Pravda, tehdy to bylo z hlediska médií asi ještě drsnější, on si za to může, buď je promiskuitní, nebo bere drogy! Takhle zjednodušeně to někdy bylo interpretováno.
   Koronavirus promiskuitou nechytnete, přesto se nemohu zbavit dojmu, že se hledá bod, kvůli kterému by mohli být nemocní obviněni. Jako že si za to můžou...V počátku to byly lyžovačky v Itálii, nyní …asi absence svaté roušky?
To nedokážu odhadnut, ale že jsou ti lidé pranýřováni v mediálním prostoru tak nějak vnímám. On je pozitivně testován a fotbalový tým musí do karantény. …Nebude se hrát liga…. Musí se zavřít školka… atd.
 Příkladů nabízejí média denně přehršel.  K tomu průběžné zpravodajství o tom, jak se počty nemocných zvyšují, kolik lidí umřelo… 
A kdyby náhodou došly katastrofické zprávy o koronaviru, hned nastoupí sucho. Takže podle našich mainstreamových médií to vypadá, že v nejbližší době všichni ve vysušené zemi vymřeme na čínský virus. A ještě navíc bez vzdělání, protože ač do všech supermarketů se mládež může chodit aktivně sdružovat, do školy ne.  Tak to vidím já, a moc tomu nerozumím. 
Tak jen sleduji a mnohdy do slova a do písmene žasnu.
 Je to opravdu turbulentní doba...


1 komentář: