středa 25. července 2018

Pan Novák


 z Brna je podle mého hrdina. Neznám ho a prvně jsem o něm slyšela tento týden ve sdělovacích prostředcích. Ty, vesměs dost pobouřeně, informovaly o tom, že pán narušil koncert v Brně jakousi svojí sirénou, kterou nechal znít ze svého bytu na náměstí. A ejhle, ono to vadí!
Pro mě je to pan bojovník a hrdina. Protože letní (a v poslední době víc celoroční) teror hudbou je naprosto nesnesitelný. Navíc z vlastní zkušenosti vím, že je to boj s větrnými mlýny, není nikde zastání. Jste vystaveni na pospas rozmarů pořadatelů, organizátorů i protagonistů. My na Letné bychom mohli vyprávět, zvlášť letošní horké léto je dost výživné. A onen pan Novák to má v Brně zjevně stejné. Na náměstí se koná neustále nějaká hudební produkce. Samozřejmě hlučná, protože cílem mnohdy je, aby to hlavně co nejvíce řvalo. Díky stále se zlepšující zesilovací technice je potom i sebelepší hudba doslova teror svého okolí. Ti, co hluk produkují, ho logicky nevnímají. Ti, co přišli na koncert, se většinou ještě povzbudí alkoholem a pak řvou i dlouho po poslední písni, ti hluk nevnímají rovněž. Co ale ti ostatní? Co tam docela obyčejně bydlí, jako právě onen pan Novák. Nebo my na LetnéJ. Těch se prostě nikdo nejen neptá, ale hlavně na ně nebere ohled. Oni se chtějí bavit a tobě když se to nelíbí, odstěhuj se někam do lesa - to jsou rady, které se rozdávají na Letné. Patrně to v Brně bude stejné. Podle zpráv se pan Novák dlouhodobě dohaduje s městem, že i on má svá práva, nejen ti, co se chtějí bavit. A evidentně marně. Tu marnost znám, naši zastupitelé dokonce tvrdí, že hygiena neumí změřit venkovní hluk, že to patří k životu ve městě a plnou dalších mouder. A hudba zní, nyní v létě takřka denně, málokdy do deseti večer, málokdy i do půlnoci, většinou tak do dvou do tří do rána, někdy i celý víkend nonstop. A obrany není. Tedy myslela jsem, že není. Pan Novák se svou sirénu mě inspiroval….
Zajímavé ovšem je,že najednou se vše řeší, mluví se dokonce o přestupku….A když se snažil lidsky domluvit, nešlo to. Hluk provozoval ze svého bytu, tudíž by do toho úřadům, které v případě,že si stěžujete, postupují velmi laxně, mělo být úplný kulový…Ale není. Z hlučné hudební produkce totiž vytřískají peníze, tak co je jim do stížnosti nějakých obyvatel. Z protestu zoufalého občana logicky žádné peníze nemají, navíc jin narušil koncert umělce z Amériky… takže to najednou vadí. Já panu Novákovi fandím, je to pro mě hrdina a doufám, že svůj spor dotáhne do vítězného konce. A je inspirativní i pro festivalový letní teror ze Stromovky (a nejen tamL)  

Žádné komentáře:

Okomentovat