středa 6. září 2017

Parkoviště u nákupních center

 Nechodím moc do velkých obchodních center, ale čas od času není zbytí. Většinou pak zcela určitě využiji auto, protože jet sem nakupovat MHD se naprosto míjí účinkem. Často padne volba na něco středně velkého, žádné megacentrum, i tak je to vždycky docela záhul.
Už u parkování se vždycky ukáže, že tady není nic jednoduché. Vzhledem k modrým zónám mnohé parkovací plochy u obchoďáků jsou buď zpoplatněny, nebo se na podobný krok chystají. U vjezdu vás pak zasekne závora nebo nějaký hlídač.
„Kam jedete?“ ptal se mě nedávno jeden takový nerudný zaměstnanec.
Poněkud mě tou otázkou zaskočil. „Kam asi, na nákup? Co jiného bych tu asi dělala?“
„Třeba parkovala“ odsekl dědek. Po kratší výměně názorů nerad uznal, že se zmýlil a cílem mého výletu je opravdu nákup. Chvilku bojoval se svým vnitřním nastavením a pak se trochu strojeně pousmál.
„V tom případě zde máte tři hodiny zdarma,“ vrazil mi do ruky lísteček s vyznačeným časem a gestem mě poslal dál. První krok byl úspěšně zdolán.
Pohybovat se pak v prostoru parkoviště je ale stejně náročné jako vést rozhovor se zarputilým hlídačem. Většina lidí je zde jako z jiné galaxie. Bezmyšlenkovitě kráčejí po ploše, duchem někde u pokladny. Že se zde pohybují auta, většinu lidí nezajímá. Nezajímají je často ani jejich děti, které zde volně pobíhají mezi parkujícími auty. Do toho se pohybují vystresovaní řidiči, kteří nemohou najít místo nebo naopak, s přeplněným vozem zkoušejí v tom frmolu vyjet. Troubí, nadávají, vztekají se. I oni jsou jako z jiné galaxie, protože ihned zapomněli, jak se chovají, kdy nejsou za volantem. Teď ale řídí a vidí to úplně jinak. A že by respektovali ostatní řidiče, o tom nemůže být ani řeči. Je to prostě dopravní peklo, jedno z nejhorších, které znám.
Pak samozřejmě následuje krok druhý, a tím je blázinec v nákupním centru, kde to vypadá obdobně. Snad jen riziko, že skončíte pod koly nákupního vozíku je menší, ne že na parkovišti skončíte pod koly nějakého nepozorného řidiče.  A to je situace u těch menších supermarketů. U těch obřích je možné ještě na parkovišti zabloudit, nebo zpětně své auto nenajít, protože si nepamatujete, kde stojí. A to nemluvím o krádežích v těchto lupičsky oblíbených lokalitách. Prostě, vyjet si na nákup a zaparkovat je někdy docela velký adrenalin.


Žádné komentáře:

Okomentovat