pátek 12. května 2017

Už nesvítíme lucernou


Pokrok jde mílovými kroky vpřed. My, moderní lidé jednadvacátého století se s ním ale pereme stejně, jako naši předkové ve století devatenáctém. Někteří mu bezvýhradně věří a jsou nadšeně pro, jiní zase varovně zvedají prst, že tudy cesta nevede. Určitá skupina je radikálně proti, jelikož veškerá změna je podle nich k horšímu, zatímco jiní zase vyčkávají, co z toho bude. Stejně jako kdysi, kdy rychlost první lokomotivy, pro svou závratnou rychlost 40 km v hodině přezdívanou Raketa, byla vnímána jako zdraví nebezpečná a odvahu jet v ní projevili jen ti největší pokrokáři, si dneska nevíme rady s virtuální realitou. Mobilní telefony přirostly k rukám nejen mládeže, jak by se nám chtělo mravoučně vykřiknout. Naopak, sem patří jiná obecná fráze, je to napříč generacemi. Ale děti, pravda, vítězí. A my nevíme, co s tím. Je to klasický pokrok a jiné už to nebude, nebo je to cesta do pekel? Ničí nám virtuální realita nastupující generaci (a dává ránu z milosti té naší) či je to výzva a okénko do světlých zítřků. Popravdě řečeno, nevím. Může jít i o slepou uličku, cestu zatracení či prudký výtah směrem k umělé inteligenci. Chceme ale umělou inteligenci? Nestačí nám ta přirozená? A co na to Karel Čapek?
Často mobilní problematiku řešíme ve škole. A nejen absenci pohybu a utkvělou potřebu být neustále on line. Ale i klasickou ztrátu soukromí, respekt k soukromí ostatních (přičemž slovo respekt se pomalu vytrácí ze slovníku běžně srozumitelných slov), ztrátu času, reality, ale i kyberšikanu a další věci s tím úzce související. Jde o neřešitelný problém. Někteří rodiče na telefonu visí víc než jejich děti nebo přinejmenším stejně a bez mobilu jsou jako bez ruky. Ti z opačného názorového spektra by je nejraději zakázali. Mezi tím samozřejmě zlatá střední cesta, která je ale i tak názorově dost klikatá. Takže je to jako kdysi s onou Raketou. Někteří ji vnímají jako životu nebezpečnou (což dost dobře může být, o nádorech způsobených telefony se vedou seriozní diskuse) jiní jako naprostou nutnost nezbytného pokroku.
Jako fanoušek knihy Digitální demence se kloním spíše k tomu konzervativnějšímu táboru, byť zatím nijak ortodoxně. Je mi sice jasné, že svítit lucernou také nikdo nechce, ale chceme realitu naši a hlavně našich dětí dobrovolně zaměnit za virutálno? A jak jim vysvětlit, že některé věci se s mobilním telefonem prostě nedělají, když náhodou zjistíte, že při debatě o tomto výchovném problému si vás jejich rodiče bez vašeho vědomí nahrávají? Je to začarovaný kruh. Jen nevím, zda je víc virtuální nebo reálný? A je to pokrok nebo klasický chléb a hry pro plebs, což má odvrátit pozornost od hrátek těch nejmocnějších?

Těžko říci, každopádně míra svobody, té reálné, je v podstatě menší než v době hluboké totality. Rozdíl je v tom, že nyní se svobody vzdáváme dobrovolně. Nebo v tom, že si toho nejsme vědomi. Či spíš nechceme být vědomiJ.

Žádné komentáře:

Okomentovat