středa 24. května 2017

Sebepoškozování

Sebepoškozování je jevem, kterým se zabývá psychologie, potažmo psychiatrie. Jde o jev častější u mladistvých, je vnímám ryze v negativních konotacích a definován jako problém. Velký problém. 
Nehodlám zde řešit pohnutky k poškozování vlastního těla ani reakci společnosti, která se k sebepoškozování staví záporně. Tedy, abych pravdu řekla, jen k některému sebepoškozování. Nedávno jsem totiž poslouchala zajímavou debatu na téma tetování, které je vlastně taktéž sebepoškozováním?! Což je věc, se kterou se mohu ztotožnit. Tetovaní jedinci přeci do sebe vpouštějí chemické barvy, ničí svoji kůži a o sebepoškozování nikdo nemluví. Ba naopak, podobně pomalovaní excentrici jsou většinou glorifikováni, často se v souvislostech s tetováním mluví dokonce i o umění. V některých oborech, jako například ve sportu, to někdy vypadá na kvalifikační prvek, jako když někdo není tetován, nemůže hrát fotbal nebo provozovat vrcholovou atletiku.  
Krom extravagance se na tetování většinou nic jiného nehledá. Třeba nedostatek sebevědomí či nějaké další skryté komplexy, které překreslujeme nějakým tetováním.
 Nikdo také moc nekalkuluje s věkem, což je dáno asi mediálně populární představou, že dnešní mladá generace nikdy nezestárne. Ale jak asi působí roztomilá barevná zahrada na dvacetileté kůži, když se pozvolna přetaví do šedesátileté zvrásněné pokožky? To nikdo moc neřeší. Nehodlám to řešit ani já, mě prostě jenom potěšilo, že nejsem jediná, komu současná vlna tetovaných připomíná pradávné heslo našich babiček, jako že jména hloupých na všech sloupech. No, asi to není populární názor, ale my, co si ještě pamatujeme, že tetování prozrazovalo, že dotyčný měl problémy se zákonem, si ho můžeme dovolit. Třeba i proto, že tetovaný člověk ve mně podvědomě budí nedůvěru. Říkám si, že když s takovým gustem sám sebe sebepoškozuje, co za těmi nesmyvatelnými malůvkami vlastně skrývá? Proč to dělá?

Nu, jak říkám, sebepoškozování je téma pro psychology. Neřku-li psychiatry.  Stejně jako přemítání o něm. I to je možná určitá forma sebepoškozováníJ

1 komentář:

  1. Nemám ráda tetované lidi a děsilo mě, když se mé dítě sebepoškozovalo....těžké téma.

    OdpovědětVymazat