sobota 2. ledna 2016

Filipika proti ohňostrojům

Nějak si nemohu odpustit svou každoroční nechuť proti petardám, střílení, kraválu a ohňostrojům všeho druhu. Čím jsem starší, tím víc to nesmyslné vyhazování peněz do vzduchu za účelem vítání čehokoliv (nejen nového roku) nechápu. V první řadě jako milovnice psů a zvířat vůbec (dodnes se mi otvírá nůž v kapse při vzpomínce na předloňský ohňostroj „kreativně“ odpálený z Vltavy, který zabil několik labutí.)
     Trapné detonace zní v podstatě už od Mikuláše. Stalo se nějakým novodobým zvykem během těchto zimních svátků pořád něčím práskat.  A v období konce roku to vrcholí, což je fakt, se kterým asi nic nenaděláme, protože se to prostě líbí,byť jistě existuje víc jedinců, jako jsem já, totiž takových, kteří ho upřímně nenávidí.
  Fascinuje mě i ta automatická arogance, kvůli ohňostroji se mění doprava, uzavírají ulice, nelze ujet, utéct, uniknout.
    Fascinuje mě samozřejmě i to nesmyslné plýtvání. Když jako škola žádáme Magistrát o dotace kupříkladu na protidrogovou prevenci, dosáhneme s vypětím všech sil a špičkového výkonu v oboru byrokracie tak na dvacet třicet tisíc korun. A to není vůbec jisté. A včera večer tady naprosto jistě vyletělo do vzduchu víc jak milion magistrátních peněz. (když už jsme u toho, nechápu ani to, že jinde to jde mnohem levněji - třeba v Brně "jen" za tři sta tisíc...)
A krom toho desítky dalších lokálních ohňostrojů, které si vybuchují, jak koho napadne, ve dne, v noci, ráno, večer…
My, odpůrci, samozřejmě nemáme snadnou pozici, protože ono blyštivé šílenství se táhne celým světem a mnoho lidí na něm s radostí okem spočine. Proč, je mi záhadou. Úplně stejnou, jako nutnost během oslav všechno kolem sebe ničit. Tak v rámci čísi veselé ohňostrojové detonační radosti kdesi vzplál dům, jinde shořelo auto, sem tam hořely stromy, koše a další veřejné atributy, které padly za oběť ohňostrojovým oslavám.  Média pak (pro mě) překvapivě takové oslavy hodnotí jako klidné, hořelo málo domů, málo aut… Musí snad hořet lidé, aby se nad tím někdo pozastavil? Nahnala bych všechny ty opilce, aby si ten zničený Václavák, Staromák a další lokality šli uklidit hezky sami, ne, aby ve tři musely nastoupit úklidové čety pracovníků, kteří musí uklízet bordel po davu nezvedených ožralů. Když jdu na oslavu k přátelům, také na jejich zahradě netřískám lahve od vína a nezapaluji okrasné stromy, jak se děje ve veřejném prostoru?
A aby toho nebylo málo, tak se mnoho ohňostrojů spustí znovu na Nový rok. Je to jistě forma vyzkoušené římské metody chléb a hry, dovedené do absurdních detailů tyranie ohňostrojem, hlukem a vyhazováním peněz do ovzduší.

Těším se na osvíceného panovníka, který podobné kratochvíle zakáže. Nebo povolí, ale jen za vlastní a v určeném čase. Pěkná to utopie na počátku nového roku. 

11 komentářů:

  1. Jako odpůrce všeho výše uvedeného s Vámi zcela souhlasím. Zaznamenala jsem, že letos už některá města zakázaly ohňostroje a petardy. Jen tak dál a víc...

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, jen tak dál. Jsem ráda, že mám spřízněné duše

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mi vadí, ale spíš ty soukromě odpalované peterdy a rachejtle, které v jakoukoliv denní dobu zcela nečekaně vámi trhnou a pro detonace uteče čtvrt filmu bez možnosti poslechu. Chudáci zvířata, prosinec musí být časem utrpení.

    OdpovědětVymazat
  4. V Praze na to máme i vyhlášku. „Zábavní pyrotechnika se v­ hlavním městě nesmí používat jindy než 1. ledna a 31. prosince. Výjimku tvoří pouze místa vyjmenovaná ve vyhlášce...“. Tedy ten, kdo ještě dnes oslňoval nepoužitými zásobami, mohl být potrestán (teoreticky).

    OdpovědětVymazat
  5. Jejda, to bych mohla trestat celý prosinec, od Mikuláše pořád někde něco práskalo. Obávám se ale, že jde o další vyhlášku, jejíž náplň nikdo nekontroluje. Nicméně,je dobré to vědět, děkuji. A hezký nový i genealogický rok.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný článek. Patřím k těm, kteří nechápu petardy, rachejtle, ba ani ohňostroje...

    OdpovědětVymazat
  7. Taky mě vadí ty petarda a jiné, ale také nechápu "přátele" psů co je doma mají celý den zamčené a potom navečer a brzy z rána je jdou vyvenčit. To se dá také nazvat "přátelé" zvířat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To s těmi "přáteli" je zase jiný problém, ale souhlasím s Vámi. A děkuji za názor.

      Vymazat
  8. Když už jsme byly u té Paříže - loni jsem tam byla po dlouhé době na Silvestra a byla jsem míle překvapená, že nebyl oficiální ohňostroj a hlavně že se petardy nesmí v silvestrovském týdnu nejen odpalovat, ale ani prodávat (jistě, kdo chce, koupí si je jindy, ale neslyšela jsem opravdu ani jeden výbuch). To bych viděla jako vzor k následování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je většinou ve všem Paříž vhodná k následování, a s petardami bych souhlasila dvojnásob. Na Letné kdosi práskal ještě v neděli 3.1!!!! A řekla bych, že ho nikdo nepokutoval!

      Vymazat