pátek 18. září 2015

Hezky česky

Prosíme maminku malé Janičky, aby se dostavila k výběhu lvů pro sandálky,“ uvedl Karel Šíp vtipem svou první poprázdninovou show Všechnopárty, která mě nejen pobavila, ale i probudila moji spící zálibu v hledání záludností češtiny či v tom, jak někdo čas od času poskládá slova a věty tak, že když se nad tím zamyslíte, žasnete, bavíte se, případně v některých situacích pohoršeně vrtíte hlavou nad tím, že někdo asi opravdu nepřemýšlí.
 Letošní současnost, virtuální svět či prostě jen obyčejná náhoda (někdy i nevzdělanost a netaktnost) takových spojení nabízejí přehršel. Tak jsme se třeba nedávno mohli dočíst, že zaměstnanci tábora v Osvětimi u jeho vchodu nainstalovali sprchy, sice s dobrým úmyslem, aby se v tropických vedrech přicházející návštěvníci osvěžili, leč ve finále to vyznělo úplně jinak a mnozí hosté s tím měli velký problém.  Hlavně to oznámení, že v Osvětimi nainstalovali sprchy…..
Zajímavé spojení slov jsme mohli zaslechnout i na našem vlakovém nádraží, kterým projížděla vlaková souprava nazvaná Jan Hus. Z amplionu znělo oznámení pro cestující, že:
„Jan Hus jede až na hranici…“ 
Většina pasažérů to vnímá jako běžnou nádražáckou informaci, ale když se zamyslíteJ.
Viděla jsem i novinovou stránku, kde se vedle sebe ocitl text o zrůdnosti koncentračních táborů, zatímco hned vedle inzerce, lákající děti na zbylá místa na táborech (samozřejmě letních, skautských, případně ještě i pionýrskýchJ). Dvě svébytná sdělení, která když náhodou stojí vedle sebe, vyvolávají zajímavé konotace. Napadá mě, co na to editor, ale to již není smyslem dnešní noticky.
Jistou zvláštnost nabízí i televizní zpravodajství o počtu mrtvých v jakémsi mordu, které končí větou:
Živě, z místa činu zpravodaj xy…J.“
Zachytila jsem i neobratnou formulaci na pohřbu, kde řečník tvrdil, jak jsou všichni rádi, že po zemřelém zůstala živá manželka….
Čeština prostě nikdy nezklame, a pokud si s ní chceme hrát, nabízí nepřebernou škálu možnostíJ



1 komentář:

  1. Tohle mě taky baví!
    Nevím už na které TV kanálu "přáli pozůstalým upřímnou soustrast". Nedávno na FB kolovala fotka nápisu z nějaké nemocnice: K odběru krve jděte po červených stopách - no jakou jinou taky pro toto oddělení zvolit, že? :-)

    OdpovědětVymazat