pondělí 21. září 2015

Eliška Horelová

Patří k mému dětství. Milovala jsem knihu Kluci ze zabraného.  Bylo to vlastně poprvé, kdy jsem se setkala s rodným krajem v literatuře. Přišlo mi to takové až neskutečné, číst v knize o místech, která znám. Později už mi to tak výlučné nepřišlo, to jen ti Kluci ze zabraného. Dodnes mi evokují dětství. Měla jsem je ráda.       Paní Horelová pak byla i první živá spisovatelka, kterou jsem viděla na vlastní oči. Je zajímavé, jak některé dětské zážitky trvale utkví v paměti. Přišla k nám na besedu do školy. Pořád si pamatuji to vzrušení, že přijde opravdová spisovatelka!!! A pořád si to povídání s ní pamatuji. 
Četla jsem pak i další knihy od této autorky, která se stala čestnou občankou města, o kterém psala. V dospělosti jsem pak zažila i osobní setkání. Úžasné.
   
   A tato dáma nedávno zemřela.  Kus mého dětství zase zmizel v nenávratnu. O paní Elišce se nyní už moc nepíše. Proto alespoň tato malá osobní vzpomínka. Na spisovatelku, která psala krásné knížky. Na ženu, která byla vlídná, milá, příjemná…

Mám ji doma v knihovně i v srdci. 
                                             

3 komentáře:

  1. Tím jménem se mi taky připomělo dětství. Stěhovavé ptáky jsem četla několikrát a Kluci ze zabraného je krásná kniha. Díky za vzpomínku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za vzpomínku. Taky jsem její knížky moc ráda četla, stejně jako ty od Heleny Šmahelové nebo Hany Bořkovcové.

    OdpovědětVymazat
  3. A já Vám moc děkuji za komentář. A Helenu Šmahelovou jsem hltala také:-) Hezké odpoledne přeji

    OdpovědětVymazat