pondělí 18. května 2015

Peroutka a Jidáš

 V rozporu s veřejným míněním, které tvrdí, jak pan prezident slavného novináře svými výroky dehonestuje, musím konstatovat, že mu vlastně prokázal službu. A kupodivu, ani ne tolik medvědíJ. Dostal totiž Ferdinanda Peroutku do širokého povědomí národa. Dosud ho (je to smutné, ale je to tak) znal jen širší okruh intelektuálů, možná dokonce i ten byl úzký. 
Nějaké Budování státu nikdo nečetl, pokud oněm slyšel, tak maximálně tak jako o jakési parodii v televizi, kde si blahé paměti Peroutkův titul vypůjčili. Možná také ve snaze dostat ho do širšího povědomí, což se ale nezadařilo. 
Znají ho asi i novináři (někteří) protože ti dobří dostávají cenu Ferdinanda Peroutky, ale to je zase profesní záležitost. Všeobecně ho neznal takřka nikdo. A nyní takřka všichni. 
 Prostě, prezidentova snaha pořád do něčeho zarypovat tentokrát přinesla i nečekaně pozitivní ovoce. Těžko může jeho agilní mluvčí najít na renomovaného novináře nějakou špínu, jak se přičinlivé snaží. 
Zato dnes o Peroutkovi ví kde kdo. Dokonce i středoškolská mládež, která jako bonus už i dokonce ví, kdo byl Jidáš Iškariotský. Nechci se k tomu už vracet, je to kapku nafouknutá mediální bublina, ale jednu humornou historku si neodpustím. Jeden text mladého rozhořčeného novináře se totiž navážel do zbytečnosti znát Jidáše, že dnešní mladá generace žije s pojmy jako je: bitcoin, cosplay, hoax či třeba slackline. Tak jsem to zkusila u studentů s dotazem: 
„Tak co děti, myslíte si, že je důležitější Jidáš nebo bitcoin?“

Po chvilce zaraženého ticha jsem se dočkala odpovědi: „ A kdo je 

to Bitcoin?“


    Tak to jen malá odbočka od Peroutky a Jidáše, kteří se díky

 medializaci dostali do širokého povědomí. 

Jako kdysi Národní divadlo či Prokop Diviš. Jakmile se totiž 

objevila jejich jména v reklamě, najednou to všichni věděli.

Das AutoJ. (trénink členů v němčině)

Prostě je asi doba, kdy se národ dá vzdělávat jen takhle přiblblými 

metodami. A tak nevím, zda mám být zděšena či si optimisticky 

říkat, že alespoň něco.

Asi nemusí pršet, že….

(a nebo ještě, že všechno zlé je vždycky pro něco dobré)

1 komentář:

  1. Jelikož s vědomostmi a všeobecným rozhledem (nejen u studentů) to jde z kopce, musíme vzít za vděk aspoň těmi přiblblými metodami.
    A to co předvádí duo Zeman - Ovčáček ohledně údajného Peroutkova výroku....lze klesnout ještě hlouběji?

    OdpovědětVymazat