pondělí 6. ledna 2014

Tříkrálové zamyšlení nad uměním popřát

   Na Tři krále o krok dále. Krásné české pořekadlo pojené s šestým lednem. .
Mně se s ním pojí ještě narozeniny mojí babičky, které by dnes bylo 108 let. Úctyhodný věk.
    Letos se s tímto hezkým datem pojí i jedna „nehezká“ záležitost, a totiž, konec dovolené a nástup do práce!  Alespoň pro některé, samozřejmě.....
     Ale ještě nechci psát pracovně, spíš zpětně svátečně. Zaujala mě totiž sváteční přání a gratulace. V nedávných dnech měly tyto mezilidské písemné projevy žně, v mnoha různých podobách. Někde jsem dokonce četla, že se ve velkém vrací zvyk posílat pohlednice. Vypadá to, jako by se potvrzovalo pořekadlo, že kvalitní věci nezaniknou? Nu, nevím, co na to statistiky, stále pořád bych řekla, že elektronická podoba převládá. Zjevně je spolehlivější než naše pošta:-).
    Já osobně ovšem v tomto případě bytostně  nesnáším hromadné, rádoby přací, maily a smsky. Ne tak, že bych okamžitě zavrhla jejich autory a přestala s nimi hromadně komunikovat.J 
 To ne. Jen přemýšlím, proč to vlastně lidé dělají a jaký to má smysl? Jestli to nějaký vůbec má?
 Hromadné maily či sms mi totiž přijdou neosobní, zbytečné a tak trochu jako výsledek náhodného klikuJ (čímž nemyslím sportovní výkon J)
   Uznávám samozřejmě, že jde o můj privátní pocit, ale s úžasem jsem zjistila, že ve finále kupodivu nejsem jediná, komu to vadí. Jediná asi budu pouze v té fázi, kdy to okomentuji J. Jen tak, bez nějakého ataku či násilí. Jen pocitově. 
   Oč tedy jde? V podstatě opravdu hlavně asi o pocit. O pocit, který ve mně evokuje odkliknutí určité povinnosti, potažmo mě trochu (ale trochu, rozhodně autory nezavrhuji J) v podstatě uráží a s postupujícím věkem (jak ztrácím nadhled a toleranci) nebetyčně vytáčí.
  Jde o  samozřejmě o výše zmíněná sváteční (vánoční, novoroční, velikonoční - jiné mě nenapadají) smsky či maily, hromadně odbouchnuté všem. Někdy (často) bez zjemňujícího osobního slova, které má alespoň předstírat, že přání je pro Vás osobně.
   Jeden čas jsem se snažila. Psala jsem i papírová přání, na hromadné sms odpovídala jednotlivě, vždy se jménem v záhlaví, stejně tak jako na maily. Dělala jsem to tak i letos.
 Žádnou zásadní změnu jsem ovšem nezaznamenala. Hromadné maily či sms chodí pořád. Mnohdy dokonce i od lidí, od kterých bych to tedy vskutku nečekala. Prostě jsem v jejich adresáři.  Dokonce i od některých, se kterými se nescházím, nevídám. Náhodou jsem se připletla do jejich odbouchnutí. Tady už jde trochu i o trapas, řekla bych...
Doba si ale asi žádá své.
   Už tedy neodepisuji.  Nereaguji.
Konfucius se svým heslem: „chovej se k jiným tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě“, zjevně lhal. Nebo byl pod vlivem nějakých čínských opiátů....J
    Nechápu totiž současný módní trend. Vytvořit jedno (byť mnohdy velmi hezké) přání a odbouchnout je všem v adresáři. To je takový problém poslat je po jednom, s oslovením? 
 Nebo stejně tak hromadná sms.....     
Takové přání pro mě osobně ztrácí poselství i smysl. Taková pásová výroba.....
    Hromadně zvu na třídní schůzky či besedu,školní sraz po letech,  případně na nějakou hromadnou pijatiku.
    Hromadně rozhodně nepřeji. K ničemu. Je to neuctivé a neosobní. Tedy z mého úhlu pohledu....
  Dehonestuje to ono poselství, které  má  přání přinášet.Že si na Vás někdo vzpomněl a chce Vám popřát. 
Ne, že jste v jeho seznamu.... 
Fakt, že na podobné maily už neodpovídám, je asi don kichotský boj....
   Ale alespoň nějak bojovat se musí. Jinak se tady nakonec všichni dostaneme do rukou nějakých robotů, kteří rozešlou vánoční i novoroční přání bez ohledu na to, kdo je má dostat a kdo ne.
    A to tak nějak nechci, byť je mi jasné, že moje dnešní tříkrálové poselství je naprosto zbytečné. Kdo to tak necítí, to prostě nedělá.
Jen já, od letoška (vlastně od loňska) definitivně, na hromadné sváteční přací maily ani sms už vůbec nijak nereaguji. Jako by ani nebyly. A pokud zahlédnu, že "anděl vrtí prdýlkou a letí k vám s nadílkou," už to ani nečtu..... 
 Určité konzervativní tradice a zvyky si holt rozhodně nedám vzít.
Hromadným mailem ani sms se prostě nepřeje J
Mýlím se snad? Na Tři krále?

7 komentářů:

  1. Tak přesně tohle mě napadá: co tím asi autor myslel, když mi poslal SMS,kde mi přeje řeku štěstí, moře lásky...no jemu se to rýmovalo, ale potíž byla v tom, že mi totožná sms přišla z různých čísel asi 5x- o silvestrovské půlnoci se telefon mohl přetrhnout. Děs! Nesnáším tyhle šablonovité texty, kde se všechno rýmuje a je to tak sladké, až by člověk brečel.

    Papírová přání letos přišla a potěšila (i Tobě za něj děkuji!!) mám jich docela tučný pakl, posílala jsem jich taky několik,ale ne všem-musím aktualizovat seznam pro příští rok. ;-)
    Jinak jedno univerzální PF tedy posílám mailem taky- jedno soukromé a jedno pracovní, nijak mě neurážejí, pokud mají nějakou formu ;-) a nápad!

    Tak hezký první letošní pracovní týden!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v prvním odstavci se shodneme bez výhrad:-)
      Ve druhém už drobné odlišnosti. 1) nelpím na papírovém přání, jen ho mám ráda a nevyžaduji papírovou odpověď. 2) Univerzální a hromadné není vždy totéž, leč nechci slovíčkařit. Když mají formu a nápad, nic proti. Profesní absolutně bez výhrad. Osobní si myslím, nějaké oslovení snesou,ale to je možná nadstandard.
      A asi jsem se příliš rozohnila, urážejí je fakt silné slovo. Neurážejí, jen kroutím hlavou a zdvihám obočí....:-)
      Děkuji a také hezký pracovní týden

      Vymazat
  2. Je to těžké v dnešní době. Také se občas podivím, co mi to za rýmovačky přijde. Ach jo...těžko říct, co je lepší, jestli to vzdát nebo vytrvat...myslím v psaní osobních-písemných přání...já je miluju a posílám moc ráda...p.s. letos jsem to však poprvé ve svém životě nestihla.... prostě nestihla...a byla jsem vděčná za osobní emaily

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to těžké, souhlasím. Však také nechci nic uzurpovat, jen tak dumám a dumám. Je mi jasné, že ne vždy to vyjde, že to někdy (mnohdy) nejde stihnout. Ale když to vyjde, pak jde o ty osobní maily:-)
      Nu, je to všechno složitější než se na první pohled zdá. A tak Vám celkem jednoduše přeji hezký nový rok:-)

      Vymazat
  3. Budiž mi ke cti, že alespoň ta svá vytvořím ...vyfotím sama, tak aby tam bylo něco našeho ...Karásčího :o) ale je pravda, že netisknu a nerozesílám poštou. Chabá omluva je i to, že já o svátcích pracuju a všechno se stihnout nedá.
    Jinak s vámi Jitko souhlasím, nejhorší je označování na facebooku, kde jste označena na většinou velice nevkusném přání a odesílatel vás nehodlá po svátcích odznačit. To mě berou všichni čerti. V šoku jsem byla když dotyčný, kterému jsem popřála krásné svátky mi odpověděl suše "děkuji". Jestli to zahrnovalo zároveň "já vám taky" to nevím a hodlám se zeptat :o))) Krásný večer tříkrálový !

    OdpovědětVymazat
  4. Papírová přání žádná. Se všemi se mi povedlo vidět a popřát si osobně, bylo to drobet náročné na čas a játra, ale zvládla jsem to. Dostala jsem několikero e-mailů a smsek. U těch e-mailů jsem přemýšlela, proč si autor alespoň nedá tu práci a nepoužije funkci "skryté kopie" v mailu, abych nemusel vidět, že stejný výplod jsem dostala já a dotyčného paní na žehlení (nic proti paním na žehlení, ale jestli mi to pošle někdo, s kým jsem v létě trávila týden v přírodě, trochu mne to zaráží).

    Ovšem velikánské a velmi milé překvapení jsem zaznamenala o svých loňských kulatých narozeninách (věk si nechám pro sebe). Jedni známí, kteří se mé zahradní party s grilovanou krkovicí nemohli zúčastnit, se nesnažili mi vtipně přát smskou, na fb nebo e-mailem, ale poslali krásné papírové přání i s obrázkem od dětí a povedlo se to tak, že jsem ho ze schránky vytáhla skutečně v den svých narozenin.

    I.

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký tříkrálový večer :-). S tím článkem mi,Rejčko, jdete "do rány". Zrovna o víkendu jsme podobné téma probírali s rodiči, tedy hlavně s mým tatínkem, rozesílání přání všem, kdy zároveň s neosobním přáním dostanete i teměř kompletní e-mailový adresář odesílatele :-).
    Taky jsem i letos posílala nebo odpovídala jednotlivě, s kým jsme jsme se neviděli osobně.

    J.

    OdpovědětVymazat