středa 8. ledna 2014

Olympijská Letná

   Někdy mám pocit, že jsem se ocitla v jiné časové dimenzi. Nebo alespoň v Kocourkově. Tak nějak na mě působí letošní olympijská myšlenka a to rozhodně nemám nic proti původnímu Coubertainovu heslu, že "není důležité zvítězit, ale zúčastnit se." 
Představa Prahy 7 o účasti je ovšem pro mě (a zjistila jsem, že nejen pro mě), naprosto neuchopitelná.  Vůbec je asi Praha nějak posedlá olympiádou. Zatímco Bémovo šílenství, které stálo miliony, tiše vyšumělo (i s těmi miliony, samozřejmě), nastupuje šílenství nové. A totiž jakási scestná představa vybudovat na Blankou zdecimované Letné olympijský park. Za sto milionů korun. Ne, nepřepsala jsem se. Takové peníze se vrazí do imaginárního čtrnáctidenního sportování, další miliony lze připsat ztrátám a devastaci, které už tato geniální myšlenka přinesla a přinese. A to nemluvím o předimenzované kapacitě Letné, to si nechám na později. Dnes si hlavně pohrávám s myšlenkou, že by mě zajímalo, jaká geniální hlava toto vyplodila? Přesto, že si podobnou atrakci většina normálních lidí na Letné rozhodně nepřeje, stejně se staví.
                                     A zasněžuje!
Překvapivě jim první fáze pokusu o iluzi zasněžených tratí roztála. Zasněžují tedy dále. A staví. Nájezdové rampy, lyžařské trasy, bruslařské stadiony…Už když to píšu, mám pocit, že tvořím sci-fi. Pravdou je ovšem fakt, že popisuji realitu. Velmi smutnou realitu.
   Na stížnosti městský úřad neodpovídá, zjevně jde o vyšší zájmy.  Patrně tedy nezbude nic jiného, než se na dobu olympiády  někam odstěhovat.  Přesto si kladu řečnickou otázku, jak je možné, že tady nefunguje MHD, nejsou školky, nesvítí veřejné osvětlení, ale na úchylnost podobného kalibru se najdou miliony? A ještě se to vydává za nějakou záslužnou aktivitu?
Nu, zjevně Bémovo olympijské šílenství našlo své pohrobky.

                               Evidentně jiná dimenze. 

6 komentářů:

  1. Nezbývá, než jít zvonit v hojném počtu na některé z letenských náměstí a k tomu držet hladovku:-D ...ano, ano vím to je také sci-fi. Většina bude nadávat a manifestovat, ale pouze nad pivem:-( Přitom by bylo potřeba ukazovat, že si většina lidí, jak si mocní myslí fatálně nesmiřujeme s jejich úlety za naše i evropské peníze. Mám stále větší pocit, že demokracie se masivně a celosvětově mění v demagogií osobního obohacení, těch co jsou právě u koryta! Ale to už tu také bylo. Prostě ještě více platí "a po mě potopa"!!! Tak lide naučte se plavat, když už nebdíte:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já klidně půjdu zvonit, jen se bojím, abych tam nebyla osamocená:-) Zatím to řešíme stížnostmi, peticemi,leč marné. Ale je to děsivá potopa, to tedy ano. Jeden opravdu nevěří vlastním očím...

      Vymazat
  2. naprosto s Vámi souhlasím, když jsem to všechno v televizi včera viděl, nevěřil jsem svým očím? Na co si to tady hrajeme??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych také ráda věděla, na co si hrajeme? Ale to nám asi nikdo nepoví. Je to ovšem děsivá realita

      Vymazat
  3. Počítám, když bude zasněžování úspěšné a Kateřina Neumannová přiveze navíc nějaký ze Šumavy, bude se tam stát fronta. Ne na maso, ale na sníh :-) Každá doba má svoje pomníky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíte, na Kačku jsem zapomněla,ale jistě se tu objeví, se svými libereckými zkušenostmi. Ta naše doba v poslední době ty pomníky nějak štosuje: Blanka, olympijský stadion atd. Ale máte pravdu, trefně jste to vystihl.

      Vymazat